četrtek, 28 marca, 2024
DomaSvetDržavljani BiH, Srbije, Črne gore in Kosova na Hrvaško s posebnim dovoljenjem

Državljani BiH, Srbije, Črne gore in Kosova na Hrvaško s posebnim dovoljenjem

Zaradi uvedbe novega varnostnega sistema EU Etias bodo morali državljani Bosne in Hercegovine (BiH), Srbije, Črne gore in Kosova s prihodnjim letom za vstop na Hrvaško podati elektronsko zahtevo in plačati sedem evrov pristojbine. Evropski sistem za informacije o potovanjih in odobritvah potovanj (Etias) naj bi Evropska unija uvedla naslednje leto zaradi večje varnosti in boljšega nadzora potovanj. Veljal bo za vse državljane tretjih držav, ki so za vstop v EU izvzete iz viznega sistema.

Dovoljenje za vstop v državo EU-ja bodo vlagatelji zahtevka dobili v nekaj minutah, v primerih, ki bodo zahtevali več preverjanja, pa v maksimalno 30 dneh. Prehod meje brez dovoljenja ne bo mogoč, končne odločitve o odobritvi prehoda meje pa bodo še vedno sprejemali nadzorni organi na mejnih prehodih.

Potniki, ki bodo želeli v EU in bodo morali imeti omenjeno dovoljenje, bodo morali izpolniti obrazec, v katerem bodo med drugim odgovarjali tudi na vprašanja o svojem zdravstvenem stanju, poklicu in minulih potovanjih. Obrazec bodo lahko izpolnili prek spleta ali mobilne aplikacije, vsi vlagatelji zahtevka, stari od 18 do 70 let, pa bodo morali plačati tudi sedem evrov pristojbine.

Podoben sistem, znan pod imenom Esta, imajo že 13 let v ZDA in velja tudi za državljane Slovenije. Vlagatelji zahtevka za vstop v ZDA morajo izpolniti elektronski obrazec in plačati pristojbino v vrednosti 14 dolarjev, odobritev za vstop v državo pa večinoma dobijo v nekaj minutah. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča