četrtek, 2 maja, 2024
DomaSlovenijaDS izglasoval veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih

DS izglasoval veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih

Se obeta še padec novele zakona o nalezljivih boleznih? Državni svet je namreč na izredni seji z 18 glasovi za in 13 proti izglasoval veto. Državni zbor bo moral tako o noveli ponovno glasovati. Novelo zakona je DZ sicer sprejel s 44 glasovi za in 42 proti. Uresničila naj bi ustavno odločbo, po kateri so nekateri deli zakona neustavni. Opozicija opozarja na škodljivost novele zaradi “nesorazmernega omejevanja človekovih pravic”.

Novela zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je DZ sprejel s 44 glasovi za in 42 proti, naj bi sicer uresničila ustavno odločbo, po kateri so nekateri deli zakona neustavni. Na današnjem glasovanju v DS je 18 svetnikov glasovalo za veto, 13 pa proti. Državni zbor bo moral tako o noveli ponovno odločati, poslanci pa jo bodo morali podpreti z najmanj 46 glasovi.

V pravni mreži za varstvo demokracije so sicer že pred dnevi opozorili na številne pomanjkljivosti zakona. Zakon po njihovi oceni ne predstavlja dovolj določne zakonske podlage, ki bi varovala pred arbitrarnim poseganjem izvršilne oblasti v človekove pravice in temeljne svoboščine. Vlada ima tudi po novem predlogu široko polje proste presoje pri odločanju o ukrepih, opozarjajo in dodajajo, da je zakon, ki je bil sprejet brez javne razprave, pomensko zelo odprt.

“Problematično je tudi, da zakon ne zagotavlja mehanizmov za strokovno neodvisnost presoje. Nikjer ni določeno, v kakšnem odnosu do vlade so predstavniki stroke, ki pripravljajo poročila. Ravno tako ni določeno, za strokovnjake katerih strok gre.” Kot poudarjajo, se predlog zakona predvsem osredotoča na vprašanje zakonitosti, premalo pozornosti pa namenja načelu sorazmernosti posegov v človekove pravice.

Sporna je tudi možnost popolne prepovedi shodov, “ki onemogoča javno kritiko, s prepovedmi in kaznovanjem pa se ustvarja zastraševalni učinek”. Ob tem poudarjajo, da bi vlada lahko omejevala javno kritiko in onemogočala participacijo, skozi katero bi ljudje lahko izražali politična stališča. “Menimo, da bi morala oblast celoten čas epidemije aktivno iskati za javno zdravje varne načine, po katerih bi se lahko posamezniki mirno zbirali z namenom izražanja političnih stališč, ne pa teh druženj prepovedovati.” Zavzeli so se tudi za vzpostavitev hitrejše in učinkovitejše sonde kontrole ukrepov izvršilne veje oblasti. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča