četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoDSO Nm z Ajdo oz. z dnevnim centrom

DSO Nm z Ajdo oz. z dnevnim centrom

Ob praznovanju 43. rojstnega dne Doma starejših občanov Novo mesto so v novomeškem Domu starejših občanov v uporabo predali pomembno investicijo – dnevni center in prostore za začasne namestitve. Pridobitev, ki je pomembna ne le lokalno, ampak tudi regijsko, saj gre za sodoben pristop pri skrbi in nudenju pomoči starejšim. Simbolno so ga poimenovali Ajda – po rastlini, ki dozori pozno v jeseni in je eno najbolj hranilno bogatih živil – kot naši stanovalci, ki so v jeseni svojega življenja polni bogatih izkušenj in modrosti.

Ob tem lepem dosežku pa se tako kot vsi domovi po Sloveniji, tudi mi soočamo z dokaj nejasnimi razmerami za domsko dejavnost in s perečo kadrovsko podhranjenostjo, kar se odraža tako na področju domskega varstva, kot tudi pomoči na domu. Poleg tega so tu še posledice epidemije in v nadaljevanju prenove oddelkov, v katerih sta bili siva in rdeča cona. Vse to je pripeljalo do tega, da DSO Novo mesto letošnji rojstni dan praznuje z zmanjšano kapaciteto, to je s 315 stanovalci. Povpraševanja po namestitvi pa je veliko. Tudi vsem potrebam po pomoči na domu, ki jih je vse več, nismo mogli zadostiti.

Uspešne investicije
Je pa bilo 43. leto obstoja doma zelo investicijsko naravnano. V začetku leta sta se fizioterapija in delovna terapija preselili v najsodobneje urejene prostore prenovljenega podstrešja, razširili smo kuhinjski vhod, pričeli z izgradnjo novega prizidka na vzhodni strani doma ter svojemu namenu predali dokončano investicijo prizidka Ajda z dnevnim centrom in prostori za začasne namestitve.

V DSO Novo mesto si prizadevamo našim stanovalcem čim bolj olajšati in polepšati življenje; tako je že leta 2015 zaživela ideja, kako težje gibljivim stanovalcem omogočiti, da bi iz sicer prijetne dolinice, v kateri leži dom, lažje prišli do glavne ceste. Najprej smo razmišljali o prizidku z nadstandardnimi bivalnimi enotami, ko pa je resorno ministrstvo objavilo Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše, smo takratno idejno zasnovo takoj preusmerili na novo vsebino, za kar tudi obstajajo velike potrebe. Na javnem razpisu smo bili uspešni in v novembru 2020 z Republiko Slovenijo, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podpisali pogodbo o sofinanciranju projekta. Skupna vrednost investicije znaša 4.100.000 evrov. Od tega smo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz sredstev proračuna RS prejeli 1.434.766,00 EUR, za 1.800.000 EUR smo se zadolžili pri poslovni banki, ostalo pa so lastna sredstva.

Dnevni center za 30 uporabnikov in začasne namestitve
Prizidek Ajda je povezan z obstoječim domom, saj bomo tako dosegli velik sinergijski učinek z drugimi dejavnostmi doma. To je še posebno pomembno v sedanjih težkih kadrovskih razmerah. Dnevni center je namenjen starejšim, ki ne zmorejo živeti več povsem sami v domačem okolju in tistim starejšim, ki si želijo aktivnega preživljanja prostega časa. Odprt bo od ponedeljka do petka od 7. do 16. ure. Aktivnosti bodo usmerjene v krepitev telesnih in umskih sposobnosti, ohranjanje ročnih spretnosti in druženje v različnih oblikah. Skrbeli bomo za medgeneracijske in generacijske povezave. Uporabnikom bomo lahko omogočali tudi prehrano, frizerske in pedikerske storitve, pranje in likanje perila, šiviljske storitve, osebno nego, fizioterapijo in delovno terapijo, … Kapaciteta dnevnega centra je pripravljena za 30 uporabnikov.

Med najsodobnejšo opremo so tudi 3. terapevtska kolesa, ki jih je prispevala Tovarna zdravil Krka d.d., za kar smo ji zelo hvaležni! V prvem in drugem nadstropju Ajde pa je skupno 14 sob za 20 stanovalcev, ki potrebujejo začasno namestitev. V te prostore bodo stanovalci sprejeti največ za obdobje treh mesecev. Namenjeni bodo tistim, ki potrebujejo okrevanje po odhodu iz bolnišnice, ali pa bodo k nam prišli za čas, ko svojci začasno ne morejo skrbeti zanje. Vse omenjene oblike socialnega varstva naš dom sicer že izvaja, toda v novih prostorih in ob sodobni opremi bo vse to potekalo bistveno širše in lažje.

Zahvale vsem sodelujočim
Hvaležni smo našemu ministrstvu, da smo po 10 letih zopet dobili priložnost za izvedbo pomembne investicije in za vso pomoč, ki so nam jo ob tem nudili. Prisrčna hvala tudi vsem sodelavcem za pomoč in sodelovanje pri izvajanju investicije. Glede na kadrovske zmogljivosti nismo imeli posebne investicijske ekipe, ampak smo to zavzeto in predano delali ob svojem rednem delu. Hvala tudi vsem zunanjim sodelavcem, projektantom, izvajalcem, nadzornikom in vsem ostalim sodelujočim za kooperativno sodelovanje in razumevajoč odnos do naših potreb in razmer.

Prepričani smo, da bodo novi prostori zaživeli v polni meri v dobro vseh uporabnikov, so še sporočili iz novomeškega Doma starejšihobčanov.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča