Dva Slovenca s križarke okužena s koronavirusom

0
549

Med šestimi Slovenci, ki so bili v 14-dnevni karanteni na križarki Diamond Princess, sta dva okužena s koronavirusom. Zdaj sta v bolnišnici na Japonskem. V Sloveniji pa sta že dva potnika, ki imata negativne izvide brisa na koronavirus, ob prihodu na letališče so ju še enkrat pregledali in bosta še 14 dni v karanteni na domu. Zatrjujejo, da ne predstavljata nevarnosti in da sta se obnašala samozaščitno in odgovorno, poroča 24ur.com.

Po zadnjih informacijah naj bi se okužena počutila dobro in še nista zbolela za boleznijo covid-19, a kot dodajajo, se zagotovo ne počutita preveč dobro, ker se ne moreta vrniti v domovino, so pojasnili. Sta v nenehnem stiku s slovenskimi infektologi. Če po 12 dneh še vedno ne bosta kazala znakov bolezni, se bosta lahko vrnila v Slovenijo, je pojasnila Simona Repar Bornšek z ministrstva za zdravje.

Dva potnika že v Sloveniji

Dva potnika imata negativen bris in sta že v Sloveniji, so sporočili. Vrnila sta se danes na brniško letališče. Oba se dobro počutita in sta pozitivno naravnana. Da se vkrcata na komercialen let, sta se odločila v sodelovanju z ambasado.

Pristojne službe so ju pričakale na letališču. Oba brisa sta negativna, potnika so ob prihodu še enkrat pregledali, dobila pa sta odločbo o dvotedenski karanteni na domu. Želita si zasebnosti. Potnika ne nosita koronavirusa in v tem trenutku ne predstavljata nevarnosti, je zatrdila Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje: “Vseeno pa moramo sprejeti nekatere previdnostne ukrepe, zato bosta 14 dni v izolaciji. Določen jima je epideološki nadzor. Vsak dan ju bo kontaktiral epidemiolog območne enote NIJZ in seveda bomo, čeprav so prvi brisi negativni, še naprej ponavljali testiranje do konca samoizolacije, ko bomo lahko dovolili, da se vrneta v normalen tok življenja, ki jima je bil zdaj odvzet.”

Z njima so bili v stiku že preden sta odletela v domovino in sta se, kot poudarjajo, obnašala zelo samozaščitno, nosila sta zaščitne maske in si nenehno merila temperaturo, so povedali.

Dva Slovenca čakata na transport v domovino

Še dva Slovenca imata zanekrat negativne izvide japonskega testa na koronavirus, a sta zaenkrat še vedno na Japonskem, kjer čakata na evakuacijski let. Tamkajšnje oblasti namreč letalu, ki bi ju moralo pripeljati v EU, namreč ne dajo dovoljenja za vkrcanje potnikov. Kot so pojasnili, italijanske oblasti še enkrat dodatno testirajo vse potnike in za enkrat še ni informacije o tem, kdaj bo letalo lahko poletelo. Andrej Šter iz MZZ je dejal: ”Ukvarjamo se z dvema nalogama, eno je zagotoviti varen in hiter prihod tistih dveh, ki pogoje za potovanje izpolnjujeta in hkrati omogočiti, da bo bivanje okuženih državljanov v japonski bolnišnici čim krajše.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj