nedelja, 16 junija, 2024
DomaSlovenijaDvig otroškega dodatka, štipendije in urne postavke za delo upokojencev

Dvig otroškega dodatka, štipendije in urne postavke za delo upokojencev

V veljavo stopata zvišani najnižja bruto urna postavka za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev in omejitev za to delo v koledarskem letu 2023. Postavka bo znašala 6,92 evra bruto, obseg dela pa bo omejen na 10.346,52 evra bruto. Novi zneski so posledica uskladitve z minimalno plačo.

Na podlagi objavljenega indeksa rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar – december preteklega leta (2022) pa se za 10,3 odstotka zvišujejo tudi meje dohodkov za letne pravice iz javnih sredstev, na podlagi povišanja osnovnega zneska minimalnega dohodka pa tudi zneski otroškega dodatka, državne štipendije ter denarne socialne pomoči in prag za upravičenost do denarne socialne pomoči.

Za 10,3 odstotka se z današnjim dnem zvišujejo tudi meje dohodkov za letne pravice iz javnih sredstev, med katerimi so otroški dodatek, državna štipendija, znižano plačilo vrtca, subvencija malice in subvencija kosila. Na podlagi povišanja osnovnega zneska minimalnega dohodka pa se dvigajo tudi zneski otroškega dodatka, državne štipendije ter denarne socialne pomoči in prag za upravičenost do denarne socialne pomoči.

Meje dohodkov za letne pravice, med katerimi je denimo otroški dodatek, in zneski otroškega dodatka, državne štipendije in dodatkov k državni štipendiji so se s 1. marcem uskladili za 10,3 odstotka. Takšna je bila namreč rast cen življenjskih potrebščin v lanskem letu. Nove meje dohodkov se uporabljajo od prve naslednje odločbe dalje.

Uskladile so se meje dohodkov za letne pravice, med katerimi so poleg otroškega dodatka tudi državna štipendija, znižano plačilo vrtca ter subvenciji malice in kosila. Nova meja za pridobitev otroških dodatkov in državne štipendije bo od 1. marca znašala povprečno 1218,08 evra mesečno na osebo. Najvišji otroški dodatek bo 162,53 evra na mesec, najvišji osnovni znesek državne štipendije pa 258,87 evra, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Višji zneski otroškega dodatka, državne štipendije in dodatkov k državni štipendiji bodo samodejno izplačani aprila, zato ni treba oddajati nove vloge.

Prav tako se je z današnjim dnem uskladila subvencija študentske prehrane, in sicer s 3,5 evra na 3,86 evra.

Ministrstvo pa je poleg tega navedlo, da se za 10,3 odstotka usklajujeta še denarna socialna pomoč in na podlagi povišanja osnovnega zneska minimalnega dohodka tudi prag za upravičenost do denarne socialne pomoči. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča