petek, 29 marca, 2024
DomaLokalnoEkonomska šola Nm z znanjem, uspehi, idejami, ustvarjalnostjo

Ekonomska šola Nm z znanjem, uspehi, idejami, ustvarjalnostjo

Ko se že skoraj zdi, da je šolsko leto tako drugačno, da je vrženo stran, ko se zdi, da mladi nimajo nobene energije več in se govori, da je njihovo znanje šibko, pomanjkljivo … se pojavijo. Dijaki, ki dokazujejo, da smo v zmoti. Dokažejo, da so še kako ustvarjalni, polni znanja in idej.

Zelo smo ponosni na vse, ki so s svojim delom dokazali, da na mladih svet stoji in da se ne dajo. Letos smo jih imeli na šoli veliko. Najuspešnejše pa vam želimo predstaviti. Naj se sliši za njihove uspehe, naj nam bodo v spodbudo tudi za delo z mladimi v prihodnjem šolskem letu.
Njihova dela in dosežki so odraz časa, v katerem živimo, so opomin preteklosti in napotki za prihodnost. Ni naključje, da je dijakinja 4. letnika programa Medijski tehnik, Neža Keglovič svojo kratko zgodbo naslovila 1919′ in opozorila na podobnost časov, podobnost preteklosti s sedanjostjo, saj je bilo mladim v tem letu vzeto marsikaj, kar sicer vzame vojna. Zgodba je bila nagrajena na literarnem natečaju poezije in kratke proze Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine.
»Besedilo boleče opozarja na odsotnost tistega, kar nam lahko vzame vojna. Pritajeno kriči o nezaželenem veselju, o grenkobi, ki jo občutijo od usode zaznamovane duše. O dejanjih, ki so prežeta z bolečimi spomini, in o bolečini, ki bolečino množi. O ravnotežju, ki ga je težko obdržati, o spominih, ki dušijo, in o usodah, ki so bile izigrane, še preden so se zgodile.« (iz utemeljitve) Zgodbo lahko preberete v zborniku SDDBk Usoda vseh se v meni razodeva.

Nagrado je Neža prejela v četrtek, 10. 6., v Knjižnici Mirana Jarca na prireditvi ob razširitvi novomeške Rastoče knjige. Zgodba, ki opominja na vojno v preteklosti, pa je tesno povezana z naslovom letošnjega natečaja Evropa v šoli: Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.

Na natečaju so sodelovali tudi naši dijaki. Fotografinja Latoja Drmaž, dijakinja 3. letnika programa Medijski tehnik, je v kategoriji srednjih šol zasedla 1. mesto. Svoje delo je naslovila Človek za človeka. Njena mentorica je bila profesorica Nina Umek Lovrić.

Da je prav verjeti v mlade, dokazujejo sodelujoči na letošnji Videomaniji, ki dokazuje, da na mladih svet stoji. Na tem 17. državnem filmskem festivalu mladinske ustvarjalnosti so dijaki medijskega tehnika, Janja Benedik, Neža Keglovič in Maj Marijan pod mentorstvom prof. Tamare Rifelj s svojimi eksperimentalnimi filmskimi deli žiriji dokazali, da lahko mladi z iskrenim ustvarjalnim delom in kritičnim mišljenjem aktivno sooblikujejo družbo, v kateri živimo, in prejeli vsa tri državna priznanja.

Poleg Videomanije so dijaki EŠNM sodelovali tudi kot Mladi dopisniki / Young reporters for the environment (MPO/YRE) v mednarodnem programu Eko šole, Erasmus+ in bili ena izmed zgolj štirih slovenskih šol, ki se je pridružila tovrstnemu izzivu. Glede na število vseh šol, vključenih v mednarodni program Ekošole (osnovne, srednje, višje in visokošolsko izobraževanje, fakultete), lahko rečemo, da smo v času dela na daljavo, poleg rednih obveznosti, dokazali, da se z željo in pogumom da preskočiti tudi najtežje ovire in meje ter realizirali izreden dosežek. Naša partnerska šola je bila Escola secundária iz de Caneçasa, s portugalskim kolegi pa smo v poglobljeni raziskavi raziskali, kako lahko iz hrane, ki nam ostane pri obrokih, pripravimo hitre a nove in zdrave kulinarične prigrizke.

Plod skupnega dela je brošura s skupnimi recepti in kratek video prispevek oz. novica, ki si jo lahko ogledate na šolski televiziji, MausTV. Sodelovali so: Tit Jaklič, Jure Grašak, Simon Bajuk, 4.d, Andrej Matjašič, Nejc Mohar, Maj Marijan, 4.c, in Lea Grabrijan in Anja Babič, 3.d. Skupni prispevek je vključen v mednarodno tekmovanje, konec avgusta pa bo mednarodna žirija izbrala najboljšega.

Tudi mladi matematiki so pandemijo izkoristili za razvijanje matematičnih kompetenc. Zato so se udeležili državnega tekmovanja iz matematike. Hamza Draganović iz 1.a je dosegel srebrno priznanje – med vsemi novomeškimi gimnazijci prvega letnika se je odrezal najbolje.

Nina Gačnik pa je bila odlična na šolskem matematičnem tekmovanju – Evropski matematični kenguru. Zbrala je 101 točko od 120 točk, kar je zelo dober rezultat, glede na to, da se točke za nepravilne rezultate odštevajo. Lea Hercog iz 1. d in Latoja Drmaž iz 3. c pa sta osvojili bronasto priznanje iz matematike.

V soboto, 22. 5., so se tri naše dijakinje udeležile državnega tekmovanja za Cankarjevo priznanje. Leja Musar (1. c) in Patricija Femc (2. a) sta pisali razlagalni spis o romanu Veronike Simoniti Ivana pred morjem; Tjaša Bračič (3. c) pa o Jančarjevem Galjotu in Rožančevi Ljubezni. Vse tri so osvojile srebrno priznanje, Tjaši in Patriciji je zmanjkala le ena točka za zlato priznanje.

S pisanjem se je v letošnjem letu ukvarjala tudi Nika Kuzma, dijakinja 3. a, ki je osvojila nagrado na literarnem natečaju Zgodbe o zavrženi hrani. Njena zgodba je objavljena tudi v knjižici Reciklirana kuharija.

Ekološko so delovale tudi dijakinje 1. d. Prejele so srebrna priznanja iz tekmovanja Ekokviz, in sicer Karin Dolenšek, Larisa Omerzel in Ela Matkovič. Mnogi naši dijaki so dokazali, da radi berejo tudi v angleškem in nemškem jeziku. Najuspešnejši so si prislužili priznanja. Pri nemščini so si največ točk prislužile Eva Pirc, 2. b, Aleksandra Judež, 3. a, Liza Bančov, 2. a, Iva Arh, Mirjam Smolič in Zala Smrekar iz 1. a razreda. Pri angleščini pa so se na tekmovanju najbolj izkazali Liza Bančov, 2. a, Leja Musar in Črt Kirn iz 1. c, Nika Potočnik in Aljaž Janežič iz 1. b ter Patricija Femc in Iva Šiško iz 2. a razreda.

V virtualnem svetu, v katerem so se letos izgubljali srednješolci, sicer prevladuje angleščina, globoko v sebi pa še vedno nosimo ljubezen do materinščine. To so s sodelovanjem na prvem likovnem natečaju Slovenščina – moj, tvoj, vaš jezik, ki ga je lani razpisalo Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine, dokazale tudi dijakinje medijskega tehnika, Leja Musar, Nives Ilinčić, Nina Piškur, iz 1.c in Ines Perko iz 2.c. Namen natečaja je bil, da dijake spodbudi k razmišljanju o slovenščini v javni in zasebni rabi. Dijakinje so za svoja dela, nastala pri pouku grafičnega oblikovanja, prejele priznanja in knjižne nagrade.

Glede na to, da je šola znana po prepletu medijskih in ekonomskih znanj, je prav, da pohvalimo tudi izvrstne rezultate dijakov ekonomske gimnazije na državnem tekmovanju iz ekonomije. Najbolje se je odrezala dijakinja 4. a, Veronika Avbar, ki je dobila zlato priznanje, njen sošolec Kristijan Kos srebrno priznanje in sošolec Tim Gril bronasto priznanje.

Kristijan, Veronika in Tim
V maju je potekal 10. podjetniški izziv Dolenjske, ki ga je pripravil Razvojni center Novo mesto v sodelovanju s podjetjem ZEOS d. o. o. Izziv je bil zelo naravovarstveno naravnan, saj se podjetje ukvarja z ravnanjem z električno in elektronsko opremo. Na izzivu so se udeleženci spremenili v EL TRANSFORMERJE, saj so spreminjali obliko ter uporabno vrednost računalnikov in pralnih strojev. Izziva sta se udeležila tudi Hamza Draganović in Andraž Plut, dijaka prvega letnika ekonomske gimnazije, ki sta komisiji predstavila idejo FastWash in s svojim nastopom odlično zastopala našo šolo.

2021 je leto, znotraj katerega obeležujemo 30-letnico osamosvojitvenih dogodkov. Trenutke desetdnevne vojne za Slovenijo sta v svoji maturitetni nalogi PRVI STREL – DOLENJSKA s pomočjo akterjev, objektiva in arhiva, skozi čas in prostor v krajši video zapis strnila Maj Kerin Colarič in Nik Pribožič, dijaka 4. c razreda, pod mentorstvom prof. Tamare Rifelj. Spomnila sta, kako Slovenci znamo stopiti skupaj v boju za boljšo prihodnost.

Prav vsem dijakom, ki so v tem letu uspešno zaključili letnik, čestitamo. Hvaležni smo, da poglabljajo zaupanje v mlade. Še posebej pa smo veseli, da so nekateri med njimi zbrali voljo, energijo in pogum za sodelovanje na tako različnih tekmovanjih in jim, ponosni na njihove uspehe, izrekamo željo, da njihove ideje, znanje, uspeh in ustvarjalnost dobijo krila tudi v naslednjem šolskem letu, privoščijo in želijo učitelji Ekonomske šole Novo mesto.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča