četrtek, 25 aprila, 2024
DomaGospodarstvoEks Dolenjske pekarne zapirajo

Eks Dolenjske pekarne zapirajo

Še ena žalostna zgodba, ki naj bi se zgodila aprila v Novem mestu. Edina velika pekarna v Novem mestu bo zaprla svoj obrat. Nekdanje Dolenjske pekarne, ki so nastale v občini Novo mesto in so jih kasneje prevzeli veliki koncerni, končujejo svojo zgodbo, domač okus dobrot. Na slednje je nakazoval že zadnji pust, saj v pekarni letos niso cvrli krofov, pa čeprav so svoje pustne dobrote (poleg ostalih celoletnih dobrot) pred tem vedno scvrli več tisoč kosov oz. krofov. Ob zaprtju obrata bo po naših neuradnih informacijah brez dela ostalo okoli 50 ljudi, razen, če jim družba ne bo ponudila delovna mesta drugje.

Žito si je konec leta 2006 s sklepom ljubljanskega okrožnega sodišča takrat pripojilo tri odvisne družbe: Pekarno Vrhnika, Kruh pecivo in tudi Dolenjske pekarne. Pripojitev je bila izvedena v skladu s sprejeto srednjeročno strategijo skupine Žito, kjer je kot eden pomembnih dejavnikov uspešnosti poslovanja opredeljena konsolidacija poslovnih procesov znotraj skupine, je Žito danes objavilo na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Prednosti pripojitve so tako formalno pravne (preglednejše in enostavnejše poslovanje z vidika zunanjega poročanja, revizije, ipd.) kot tudi gospodarske. V Žitu so bili takrat prepričani, da bodo pripojitve prispevale k še uspešnejšemu poslovanju celotne skupine, saj bodo z njimi dosegli učinkovitejše izvajanje poslovne strategije, razpršitev poslovnih tveganj, racionalnejšo organizacijsko strukturo ter bolj učinkovito upravljanje blagovnih znamk.

Konec aprila 2015 pa je konzorcij prodajalcev družbe Žito obvestil javnost, da so sklenili prodajno pogodbo o prodaji nekaj več kot 50-odstotnega deleža, ki so ga imeli v lasti. Neuradno se je že dalj časa govorilo, da je končni kupec Podravka, ki se je potem izkazalo za pravilno. 

O usodi obrata, vzrokih in zaposlenih, smo vprašanja naslovili tudi odgovornim v družbi. Slednjega do konca torka (22. marca) še nismo prejeli.

(foto: emana.si)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča