Elektroribolov je bil nedopusten, a zaupanje RZS ostaja

4
901

Pred dnevi smo poročali o elektroribolovu v reki Krki, ki ga je za srbsko televizijsko ekipo organizirala Ribiška družina Novo mesto. V začetku novembra se je namreč produkcijska hiša mudila v Soteski, kjer so posneli promocijski film o ribolovu v Sloveniji, tudi na reki Krki.

Kmalu pa dogodku pa smo v redakcijo prejeli anonimko nezadovoljnih članov novomeške ribiške družine, v kateri so nam pojasnili, da je šlo za nedopusten ribolov. Saj so za snemanje filma uporabili elektriko oz. t.i. agregat.

Zadevo omenjenega ribolova že obravnava ribiška inšpektorica Barbara Bizjak. Slednjo smo povprašali o primeru. Bizjakova je za DolenjskaNews potrdila, da zoper pravne in odgovorne osebe, vodi postopek. Dejanje je ocenila za nedopustno in kaznivo, saj je elektro-ribolov dovoljen le v treh primerih, kar veleva tudi 28. člen Zakona o sladkovodnem ribištvu, in sicer: izvajanje elektroribolova za sonaravno vzrejo, intervencijske odlove rib in za potrebe znanstveno-raziskovalnega dela. Elektroribolov, ki so ga izvedli za snemanje promocijskega filma pa je nedovoljen.

Bizjakova je še povedala, da je zagrožena kazen za omenjeno dejanje 834 evrov za pravno in in 417 evrov za odgovorno osebo. Kar pomeni v tem primeru kazen za Ribiško družino Novo mesto in predsednika ribiške osebe, kar bi naneslo okoli 1.250 evrov.

Bizjakova je še povedala, da so takšni primeri kršitve ribiških družin zelo redki oz. jih sploh ni. In v tem primeru najbolj bode v oči, da je pri tem prisostvoval tudi Djordje Vučković, sicer predsednik RD Nm in predsednik komisije Ribiške zveze Slovenije za usposabljanje v sladkovodnem ribištvu!

Vprašanja smo naslovili tudi na predsednika Ribiške zveze Slovenije, dr. Miroslava Žaberla, ki nam je posredoval odgovor:

na Ribiško zvezo Slovenije smo dne 17.11. 2016 prejeli anonimno prijavo z naslovom Škandalozni lov sulca na reki Krki. Na anonimna pisanja načeloma ne odreagiramo, smo pa s tem pisanjem seznanili vodstvo RD Novo mesto.

RZS nima nadzorstvenih pooblastil nad posameznimi RD . Nadzor nad izvajanjem Zakona o sladkovodnem ribištvu izvaja ribiška inšpekcija.

Po zagotovilih vodstva RD Novo mesto je bil omenjeni elektroribolov organiziran  z ekipo za to strokovno usposobljenih ljudi. Po informacijah vodstva RD NM,  je to dalo privolitev za prikaz elektro-odlova sulcev kot prikaz, kako se ob drsti odlovi spolno godne sulce za pridobivanje sulčevih spolnih produktov – iker in mlečka, za nadaljnjo vzrejo v ribogojnici do primerne starosti in vlaganje v odprte ribolovne vode. Elektroribolov je bil organiziran ob prihodu snemalne ekipe, ki je pripravljala film o sulcu v Krki.  Načelno strinjanje z navedenim prikazom in prisotnost predsednika RD v uvodnem delu izlova nam ne daje podlage za morebitno nezaupanje pri njegovem nadaljnjem delu. 

Kot uvodoma povedano so RD samostojne pri izvajanju ribiškega upravljanja, kamor sodi elektroribolov, zato nas RD o takih aktivnostih ne obveščajo, ker za to ni nobene pravne podlage.

Lep pozdrav, Ribiška zveza Slovenije
dr. Miroslav Žaberl, predsednik

4 KOMENTARJI

    • SSKJ pravi: flota flóta 1 -e ž (ọ̑) 1. vse ladje kake države, ladjevje: se pravi, loli, da imajo svojeladje parkirane ob bregu …. Mimogrede, Loli…Češča vas se napiše z veliko začetnico…. Pa lep pozdrav, Loli…

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj