Enakonočje in za dobrih 10°C toplejša nedelja

Enakonočje in za dobrih 10°C toplejša nedelja

-
0 320

Zgodaj zjutraj se je začela še koledarska jesen in s tem jesensko enakonočje, ki pa v resnici ni enakonočje, saj bo današnja nedelja za nekaj minut daljša od noči.  Enakonočje nastopi, ko sonce pravokotno posije na ekvator, tako da sta severna in južna polobla Zemlje enako osončeni. To se je zgodilo zjutraj ob 3. uri in 54 minut, nato bo pol leta več sončnega sevanja prejemala južna polovica Zemlje. Danes bo dan za 16 minut daljši od noči, saj se svetloba ukrivlja v naši atmosferi, ki pa deluje kot leča in zato podaljša dan za nekaj minut. Še nekaj minut pridobimo, ker štejemo za dan čas od začetka sončnega vzhoda do konca sončnega zahoda. Vse to skupaj bo jutri zneslo 16 minut, dan in noč bosta povsem enako dolga šele v sredini prihodnjega tedna.

Nedelja bo večinoma sončna, več oblačnosti bo le na Notranjskem in Severnem Primorskem, kjer lahko pade kakšna kaplja dežja. Zapihal bo južni do JZ veter.  Popoldanske temperature bodo z izjemo Primorske za okoli 10 stopinj višje od današnjih. Na Gorenjskem bo 20 stopinj, drugod po Slovenije pa bo od 23 do 25 stopinj Celzija.

V noči na ponedeljek nas do dosegla nova izrazita hladna fronta. Zjutraj bo prehodno deževalo, a že dopoldne bodo padavine ponehale in hitro se bo zjasnilo. Zapihal bo severni veter, na Primorskem močna burja. Zjutraj bo 12, popoldne okoli 18 stopinj. Torek bo sončen in vetroven, jutro bo sveže, le okoli 5 stopinj pričakujemo, popoldne se bo ogrelo do 15 stopinj. Še bolj sveže bo sredino jutro, marsikje bo slana. Čez dan bo prevladovalo jasno vreme, veter se bo umiril.