Epidemijo podaljšali za 30 dni

0
2786

Vlada je na dopisni seji epidemijo podaljšala še za 30 dni. “Stanje se umirja, a prepočasi,” je pred tem dejal vladni govorec Jelko Kacin ter dodal, da je vlada primorana tak ukrep sprejeti, ker “epidemiološke razmere ostajajo resne”. Odlok začne veljati 18. novembra 2020 in velja 30 dni.

V nedeljo smo v Sloveniji sicer odkrili 501 nov primer okužbe s koronavirusom. Število je manjše kot v preteklih dneh, vendar je manjše tudi število odvzetih brisov – 1792. Delež pozitivnih testov je tako še vedno relativno velik, in sicer 28-odstoten. Umrlo je 34 bolnikov s covidom-19. Zdravstveni minister Gantar pa medtem pričakuje, da bi lahko ukrepe sproščali že čez 14 dni.

Sproščanje ukrepov je dogovor med strokovno skupino in vlado. “Pogovarjali smo se precej o otrocih, o prvi triadi, težavah drugih in verjetno bomo na teh področjih morali najprej razmišljati o sproščanju, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, ki so za to potrebni,” je povedal in dodal, da je zdravstveni sistem še vedno zelo obremenjen.

Izredne obremenitve je gotovo mogoče pričakovati še nekaj časa. Težave so z res velikim številom okužb pri zdravstvenih delavcih, in mislim, da je to tisti ključni trenutek pri delu zdravstvenega sistema,” je povedal.

Na očitke, da bi bilo treba ukrepe sprejeti prej, pa Gantar odgovarja, da je “po bitki lahko biti general“. Pojasnil je, da so 26. oktobra začeli sprejemati ukrepe, a tudi takrat niso bili sprejeti z navdušenjem. Povedal je, da je bilo precej zaostritev ukrepov, nekateri so prinesli tudi rezultate, a ne zadostnih. Trenutno je težko najti razloge, zakaj ni bilo ustreznih rezultatov.

Poudaril je, da je treba nenehno iskati ravnovesje med delovanjem zdravstvenega sistema, gospodarsko škodo in posledicami novega koronavirusa. “To ravnovesje je včasih težko najti. Danes bi gotovo, če pogledam nazaj, verjetno želel bistveno strožje ukrepe že prej. O tem smo razpravljali. Kot rečeno argumenti ene in pa druge strani so vedno različni,” je pojasnil. “Situacija gotovo ni črno-bela,” je poudaril minister. Po njegovem mnenju je težko tehtati med odločitvami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj