sobota, 20 aprila, 2024
DomaSlovenijaEU 'cuisine' - odvzem imunitete dvema poslancema

EU ‘cuisine’ – odvzem imunitete dvema poslancema

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je na prošnjo belgijskega pravosodja sprožila nujen postopek za odvzem imunitete dvema evropskima poslancema – neuradno naj bi šlo za Italijana Andreo Cozzolina in Belgijca Marca Tarabello.

Prvi postopkovni koraki so se tako začeli, potem ko bo Metsola prošnjo predstavila na plenarnem zasedanju parlamenta 16. januarja, pa naj bi odločitev padla do 13. februarja.

V skladu s postopkovnimi pravili mora namreč predsednik oziroma predsednica Evropskega parlamenta prošnjo za odvzem imunitete najprej predstaviti na plenarnem zasedanju, nakar jo prevzame pristojni odbor za pravne zadeve (JURI). Ta imenuje poročevalca, skliče zasedanje, namenjeno predstavitvi primera, in lahko tudi opravi zaslišanje.

Sledi priprava osnutka poročila, o katerem razpravljajo in glasujejo člani JURI-ja. Na osnovi tega odbor celotnemu parlamentu priporoči, da naj prošnjo ali potrdi ali zavrne. Priporočilo odbora se posreduje plenarnemu zasedanju, če je potrjeno, predsednik oz. predsednica parlamenta s tem nemudoma seznani poslanca, ki ga to zadeva, in pristojen nacionalni organ.

Metsola je, kot so danes sporočili iz parlamenta, vse službe in odbore parlamenta zaprosila, naj zadevo obravnavajo prednostno s ciljem, da bo končna odločitev sprejeta do 13. februarja.

V priporu Eva Kaili

Medtem ko pri parlamentu imen ne omenjajo, belgijski časopis Le Soir poroča, da naj bi izguba poslanske imunitete grozila Italijanu Andrei Cozzolinu in Belgijcu Marcu Tarabelli. Oba sta se v povezavi s korupcijskim škandalom glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta že omenjala.

V okviru preiskave enega največjih škandalov v zgodovini Evropskega parlamenta so preiskovalci decembra izvedli več kot 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in prostorih parlamenta v Bruslju, zasegli 1,5 milijona evrov ter pridržali več ljudi.

V priporu so trenutno grška evropska poslanka in nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili, njen partner Francesco Giorgi ter nekdanji evropski poslanec in ustanovitelj bruseljske nevladne organizacije Fight Impunity Antonio Panzeri. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča