EU flavze. Smo pes na verigi, ali v pesjaku?

0
687

Še vedno ne vem, ali smo z našo politično (slovensko) strukturo, še naprej hlapci, ki se klanjajmo gospodam s severa? Očitno smo. Za slednje sem danes dobil potrditev. Čeprav je Slovenija polnopravna članica EU in varuje t.i. zunanjo mejo schengna, smo ob obisku in pogovoru z EU komisarko doživeli še en debakel naše nesposobnosti in dominance nekaterih držav EU, ignorance in po mojem mnenju namernega nepoznavanja razmer.

In pri tako imenovani združeni Evropi oz. Evropski uniji, me zanima samo odgovor na vprašanje: čemu slovenski policisti in vojaki nadzirajo meje z Italijo in Avstrijo, če pa vsi, ki smo z juga te ‘velike krasne unije,’vemo, da je zunanja meja naše države in da je najbolj obremenjena meja nelegalnih prehodov prav pri nas, na t.i. zunanji meji EU in zakaj ni t.i. pomoči ostalih držav članic EU na t.i. zunanji meji?

Tudi Hrvaška je članica EU, ki pa ni v schengnu, a se sooča s t.i. ping pongom ljudi, migrantov, s Slovenijo. Namreč Slovenija ljudi, ki ne zaprosijo za azil, te ljudi vrne nazaj na Hrvaško. In to je nedokončana zgodba. Enkrat, dvakrat, … večkrat, ampak enkrat jim uspe, ljudem, ki ne želijo ostati pri naših južnih sosedih in ne pri nas, želijo tja, v dežel, ki so  bile nekoč zavojevalci njihove domovine.

Notranji minister Boštjan Poklukar je namreč gostil novo evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson. Seznanil jo je s slovenskim stališčem, da je notranji nadzor na območju schengna neprimeren in da bi za nadzor meje potrebovali dodatna sredstva.

Komisarka je izpostavila, da se migracije ne bodo ustavile, zato je nujno, da postanejo normalen del delovanja EU-ja.

Kot je povedala, ji je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zaupala pripravo novega evropskega pakta o migracijah in azilu, ki naj bi predstavljal svež začetek na tem področju. Ključni stebri pakta bodo sodelovanje s tretjimi državami, boljše varovanje zunanje meje, vključno z uvedbo mejnih postopkov, podpora državi članici prvega vstopa, kjer bo treba poiskati ravnovesje med solidarnostjo in odgovornostjo, zmanjševanje sekundarnih migracij in izboljšanje učinkovitosti vračanja.

To je bilo mnenje komisarke s severa EU, ki naj bi s svojim delom pokrivala celotno EU, naše mnenje je pa malce drugačno oz. omenjeno problematiko poznamo veliko bolje. Ali pa, če tam gori želijo, smo selekcija ‘kadrov’, ki prihajajo v notranje območje t.i. schengna.

Vsekakor bolj severno od nas teh zadev ne poznajo najbolje, pa čeprav številni želijo prav k njim. 😉

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj