EUROBASKET: Španci in Nemci v polfinalu. Slovenci v sredo s Poljaki

0
163

Po Španiji, ki je v prvem četrtfinalnem dvoboju premagala Finsko s 100:90, se je v polfinale košarkarskega evropskega prvenstva v Berlinu uvrstila tudi Nemčija po zmagi nad Grčijo s 107:96. Na prvenstvu tako ni več neporaženih reprezentanc. V sredo zvečer Slovenijo čaka obračun s Poljsko. Prenos na POP TV in VOYO od 20. ure.

V slovenskem taboru se intenzivno pripravljajo na četrtfinalni dvoboj. Reprezentanti se zavedajo, da je poljska reprezentanca zelo kvalitetna in odlično vodena ekipa. Resda je na lestvici Fibe druga najnižjeuvrščena reprezentanca v četrtfinalu. Finska zaseda 35. mesto, Poljska je 13., Nemčija 11., ostalih pet ekip pa je uvrščenih med deset najboljših na svetu. Španija je druga, Francija tretja, Slovenija peta, Grčija deveta in Italija deseta.

Poljska je ob tem edina reprezentanca med najboljšimi osmimi, ki v svojih vrstah nima nobenega košarkarja iz lige NBA ali evrolige. Nosilca njene igre sta 35-letni A. J. Slaughter, ki nastopa za špansko Gran Canario, in 29-letni Mateusz Ponitka, član Zenita iz Sankt Peterburga. Okostje ekipe, ki jo vodi hrvaški trener Igor Miličić, tvorita še 215-centimetrov visoki Aleksander Balcerowski, soigralec Slaughterja na Kanarskih otokih, in krilni košarkar Michal Sokolowski, ki si kruh služi v poljskem prvenstvu.

Slovenija in Poljska sta do sedaj odigrali štirinajst medsebojnih dvobojev. Na kar trinajstih se je zmage veselila slovenska reprezentanca. Poljaki so edini uspeh zabeležili v zadnjem kolu skupinskega dela evropskega prvenstva leta 2013 v Celju, ko je bilo 71:61. Reprezentanci sta se nazadnje srečali lanskega 1. julija na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu. Slovenija je zmagala s kar 112:77, a v slovenskem taboru se zavedajo, da bo na drugi strani igrišča tokrat stala drugačna poljska zasedba. (KZS)