Evropsko sodišče zavrnilo pritožbo Romov

0
1044

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je obravnavalo pritožbi 14-članske romske družine iz Dobruške vasi v Občini Škocjan ter dveh Romov, očeta in sina, iz Goriče vasi pri Ribnici in zavrnilo pritožbo zaradi nezagotavljanja dostopa do pitne vode v romskih naseljih, saj ni ugotovilo kršitve posameznih členov evropske konvencije o človekovih pravicah. V Amnesty International Slovenije so že napovedali pritožbo.

Dve romski družini sta v pritožbi zatrjevali kršitve prepovedi mučenja, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja iz 3. člena konvencije, kršitve pravice do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja iz 8. člena ter kršitve prepovedi diskriminacije iz 14. člena konvencije. V nelegalnih romskih naselij namreč nimata dostopa do osnovnih javnih storitev, kot so pitna voda in sanitarije.

V današnji sodbi je sodišče odločilo, da država ni kršila 8. člena konvencije, 14. člena v povezavi z 8. členom in ne 3. člena v povezavi s 14. členom konvencije.

Že pred leti sem spremljal omenjeni primer iz Dobruške vasi in takrat se je izkazalo, da ne gre za kršitev. Pristojni za vodooskrbo so mi pojasnili, da imajo posamezniki, pa čeprav ne živijo na svoji zemlji oz. so lahko nastanjeni na ‘črno’, možnost oskrbe s pitno vodo s t.i. kmetijskim priključkom. Namreč na Dolenjskem so prav ob romskih naseljih umeščeni vodovodni sistemi oz. omrežje, tako da za omenjene priključke ni ovir. Pravilom naj bi se vedelo, komu in za kakšne namene je namenjena socialna in še kakšna podpora. In če smo ravno pri oskrbi z vodo oz. priključkih, je prav, da posameznik ve, da  slednjega plača sam, kot naročnik in ne občina, ali država. S tem namenom se tudi podeljujejo oz. so namenjena sredstva socialne pomoči in ostale finančne podpore, da si zagotoviš osnovno.

O slednjem sem takrat opozoril tudi zdaj že nekdanjo varuhinjo, ki je takrat zadeve na Dolenjskem poskušala primerjati z razmerami v Prekmurju. Slednje so bile kot noč in dan, v korist Prekmurja, kjer so Cigani (z vsem spoštovanjem, polni kulturnih vzgibov, prežetih s svojo tradicijo, zgodovino, česar vsaj pri dolenjskih Romih – ne želijo biti Cigani – ne opaziš).

Ali drugače, po mojem laičnem mnenju, takratna varuhinje se očitno sploh ni znala soočiti z realnimi razmerami t.i. integracije in reševanja etnične skupnosti z Dolenjske. Polno moraliziranja, nepoznavanja (ne vem ali namerno, ali res ne razmer itd.). Med njenim mandatom in danes, sprememb ni. Ne zanimajo me politične odločitev, ki očitno zaradi nekakšnega političnega cekina prevladajo. Zanimivo ex varuhinja si je našla novo politično pot morale in zdravja.

Vsaj meni so zanimivi ljudje, ki so uspešno dokončali študij medicine, različnih smeri, si pridobili, postali oz. dobili naziv doktor, a se namesto svojega strokovnega poslanstva raje odločijo za politiko. Slednje pa res ne razumem, razen, če imajo še kakšno svojo privat dejavnost, z naslova zdravstva. Eno, dve? 😉 Samo razmišljam. To je Slovenija, denar ne smrdi.

Ste 365 v čakalni vrsti, razen….

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj