četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaFafangel: 'Slika ni tako črna, kot je bila lani'

Fafangel: ‘Slika ni tako črna, kot je bila lani’

Po 7315 PCR-testih v sredo so potrdili 2631 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih testov PCR je bilo tako 36 odstotkov. Zaradi okužbe je trenutno hospitaliziranih 547 oseb, na intenzivni negi se jih zdravi 131.

“Slika ni tako črna, kot je bila lani. Dnevne številke so visoke, niso pa glavni dejavnik, ki kroji našo usodo. Ko gledamo sliko v bolnišnicah, ko gledamo številke umrlih, je cepljenje, ki smo ga dosegli, vseeno naredilo svoje, situacija je boljša. Ampak to ne pomeni, da lahko gremo v takšne višine in številke v nedogled,” je v komentarju trenutne epidemiološke situacije v Sloveniji dejal predstojnik Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.

Po njegovih besedah epidemiologe skrbi resigniranost, da gremo v prekuževanje, kot da je to edina pot. “Da se bo epidemija končala samo s tem, da se bomo vsi okužili, tiste smrti, ki bodo, pač bodo.” Ob tem je opozoril, da bodo ob nadaljevanju takšne miselnosti odločevalci v nekem trenutku posegli po “zasilni zavori” oziroma zaprtju družbe. “Naj ne bo špekulacije – posegli bodo po zasilni zavori. Vsak odločevalec v kateri koli državi bo v trenutku, ko zdravstveni sistem ne bo zmogel več, posegel po zasilni zavori,” je poudaril epidemiolog.

Ob tem Fafangel opozarja, da zaprtje oziroma t. i. lockdown ni rešitev, temveč nekaj, “v kar si potisnjen, ko ne ostane nič drugega”. Če bo sprejeta odločitev o vnovičnem zapiranju družbe, Fafangel sicer meni, da mora to veljati za vse, in ne selektivno, saj je ukrep v nasprotnem primeru epidemiološko nesmiseln.

Na novinarski konferenci je epidemiolog dejal, da ne potrebujemo novih podatkov, temveč le dobro interpretacijo teh, ki jih že imamo. “Podatki nam pravijo, da trenutno rabimo pogoj PCT in cepljenje, ki je najbolj varen ukrep za zaustavitev epidemije, za posameznika in za družbo. Je tudi najbolj učinkovit ukrep glede hospitalizacij in smrti.”

Kot je dejal, se zavedajo, razumejo in tudi sprejemajo, da se določen del populacije ne bo želel cepiti: “Zato potrebujemo tudi druge ukrepe, kot je na primer testiranje.” To bi moglo biti po njegovem mnenju brezplačno in dostopno vsem. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča