četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaFafangel zapustil še drugo strokovno skupino

Fafangel zapustil še drugo strokovno skupino

Epidemiolog Mario Fafangel je ministra za zdravje Janeza Poklukarja obvestil, da nepreklicno izstopa iz strokovne svetovalne skupine za covid-19. Opozoril je, da je epidemiološka stroka pri sprejemanju ukrepov prepogosto preslišana. “Drugače je res, slabše je,” je kritičen. Med razlogi za odhod navaja tudi nedavni ‘fiasko’ z 11-dnevnim popolnim zaprtjem države, ki je bilo daleč od tega, poroča 24ur.com

V pismu ministru za zdravje Janezu Poklukarju, ki so ga pridobili novinarji N1, navaja, da je odločitev profesionalne narave. “Izhaja iz tega, da sta vloga in teža epidemiologov pri usmerjanju ukrepov v času epidemije covida-19 še naprej nezazavna. Na vseh nivojih,” razlaga.

Kot pravi, je ob prejetju vabila za vnovično sodelovanje v svetovalni skupini resnično verjel, da bo v drugem krogu drugače. “Drugače je res, slabše je,” je kritičen.

Glas epidemiološkega kolegija, ki ga zastopa, po njegovem še naprej tako ostaja v manjšini, sprejete odločitve pa da epidemiološko službo NIJZ vse pogosteje vodijo v kot, v katerem so nato prisiljeni sprejemati drastične ukrepe. Sprejete odločitve, ki so pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe ter tudi z ustaljenimi protokoli in načinom dela epidemiologov jih spravljajo v stisko, pravi. Zato pri tem več ne more in ne želi sodelovati. “Neprestano opozarjanje na nesmiselne odločitve, ki rušijo utečene postopke delovanja epidemiološke službe, in pisanje ločenih mnenj za zapisnik strokovne skupine je nesmiselno in neproduktivno.”

Eden od razlogov tudi ‘fiasko’ z 11-dnevnim popolnim zaprtjem države, ki to ni bilo

Pri tem se naveže tudi na nedavno 11-dnevno zaprtje države, ki so ga po njegovih navedbah podprli s težkim srcem. Pri tem so ga – tako Fafangel – predlagali na jasen način in ga osnovali na podlagi vseh dostopnih epidemioloških kazalnikov o poteku epidemije ter znanja in izkušenj s področja spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni. “Predlagali smo časovno jasno opredeljen ukrep, tako rekoč brez izjem, razen ene same, in to je bila možnost druženja v namen socialne podpore za posameznike v stiski med prazniki. Pa tudi to izjemo smo močno odsvetovali.”

V pismu, ki ga je Poklukarju poslal včeraj, pravi tudi, da časa enostavno ni več, zato so v dani situaciji izbrali raje kratkotrajno učinkovito zamejevanje širjenja virusa, kot pa neskončno trajanje ukrepov, “ki jih družba ne (z)more več sprejemati”. “Hkrati se zavedamo, da le z obvladovanjem virusa lahko posamezniki, družba in gospodartsvo zares preživijo. To je bil za nas znova le izhod v sili.”

Sledilo pa je ‘popolno’ zaprtje v nerazumljivi izvedbi, s številnimi izjemami, zaprtimi šolami (ki bi se morale zadnje zapreti in prve odpreti), z delno odprtim gospodarstvom (brez smiselnosti, zakaj so bile nekatere dejavnosti odprte in druge zaprte), z nerazumljivimi ukrepi obvezne uporabe mask na prostem, nerazumljivimi ukrepi na mejah in drugimi izjemami. “S tem se je izgubila možnost kratkoročnega ukrepanja, hkrati pa bi lahko drastično izboljšali trenutno epidemiološko situacijo in ustrezno prilagodili ukrepe. Izgubilo se je tudi zaupanje ljudi.”

Poudarja tudi, da je epidemiološka služba NIJZ v zadnjih mesecih podala številne predloge in predlagala drugačen pristop pri obvladovanju epidemije. “Zagovarjali smo pristop, ki temelji na cepljenju kot izhodni strategiji, ponudili smo kontakt z logistiki mednarodnih navladnih organizacij /…/, glasovali smo za prekinitev nekaterih ukrepov (na primer policijske ure, omejitev gibanja na občine, regijskega semaforja in nadomestitev z nacionalnim pristopom), ki niso prvenstveno namenjeni vzdrževanju epidemiološkega stanja, saj posegajo pregloboko v človekove pravice /…/.”

Epidemiologi in tudi drugi strokovnjaki s področja javnega zdravja po njegovih besedah zagovarjajo različne kombinacije smiselnih ukrepov, ki gradijo predvsem na transparentnem upravljanju in na zaupanju ljudi. Številne odločitve, ki jih sprejema strokovna skupina, pa se po njegovem od teh pristopov oddaljujejo oziroma so diametralno nasprotne. “Kot epidemiologu se mi zdi naravnost grozljivo, da bom odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazi svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru. Kot epidemiologu mi je namreč pomembno le to, da pri tej pravici upoštevajo strokovna priporočila o medsebojni razdalji in zaščitni maski, v kolikor razdalje med posamezniki ni. Jaz se boga ne želim igrati,” je kritičen. (24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča