petek, 19 aprila, 2024
DomaKulturaFestival novomeško poletje naj postane stalnica

Festival novomeško poletje naj postane stalnica

Poletje v dolenjski prestolnici je zaznamovala glasbena harmonija prvega Festivala novomeško poletje, ki je postregel s šestimi koncerti. Odlično delo sta opravila Igor Ilić in Anja Pavlin, organizatorja iz Zavod produkcijska hiša Inja music. Z omenjenimi koncerti sta številne domačine in ostale ljubitelje kulture, glasbe, prepričala, da lahko festival postane stalnica v Novem mestu in tako bogati kulturno in turistično poletno ponudbo mesta ob zeleni lepotici.

Minulo soboto se je v Športni dvorani Marof v Novem mestu zgodil prvovrstni spektakel z radijskim prenosom Vala 202 v živo, posnele pa so ga tudi kamere Televizije Slovenija. Moči so za ta sklepni dogodek združili Festival novomeško poletje, oddaja Izštekani z Juretom Longyko in Društvo mrtvih pesnikov z godalnim kvartetom Corcoras. Vizija praznovanja njihovih 30 let delovanja se je uglasila v nebozaben večer, v katerem so se obiskovalci smejali in prepevali z njimi, na koncu pa jim ob jubileju nazdravili z bučnim aplavzom in stoječimi ovacijami.


S koncertom in fenomenalnim občinstvom smo dobili energijo in zagon za naslednjih trideset let ustvarjanja. Izjemen občutek je, ko vsa dvorana diha in utripa kot eno. Leta 1991 smo v ŠD Marof izpeljali svoj prvi veliki koncert in se zdaj ponovno vrnili na prizorišče, kjer se je vse začelo. Za Izštekane smo se razgalili do golega in skladbam nadeli akustično obleko z godalnimi dodatki, da so v ospredje prišla besedila, saj smo ambasadorji slovenske besede. Najlepše pesmi nimajo roka trajanja. Alan Vitezič

“V čast si štejem, da letos na sklepnem večeru festivala gostimo oddajo IZŠTEKANI z Juretom Longyko. Izštekani so se prav v Novo mesto iz Ljubljane podali PRVIČ. Prvič se je izštekala tudi legendarna novomeška skupina DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV, ki je lani praznovala trideseto obletnico delovanja. Stvari so se poklopile, da se zdaj lahko izštekajo in da lahko danes praznujemo skupaj. Vsem udeleženim, podpornikom in sponzorjem festivala se iz srca zahvaljujem. Naj bo ta večer še ena pika na I, še en poklon našemu glasbeno bogatemu mestu,” je pred prenosom v živo z vidnim navdušenjem obiskovalce pozdravila Anja Pavlin in ob zaključku festivala še strnila misli: “6 od 6ih večerov pod streho!  In to s kakšnim fenomenalnim zaključkom! S finalom letošnjega Festivala novomeško poletje, v katerem se je izštekalo DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV, se zaključuje letošnja edicija festivala. Skozi jesen in zimo nas bo grela vaša topla energija. Hvala in se vidimo naslednje leto.” 

(foto: Alan Orlič Belšak)


 

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča