petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaFIDES: Stavke v sredo ne bo

FIDES: Stavke v sredo ne bo

Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides so sporočili, da stavke ne bo. Odločitev so sporočili po koncu mediacije, ki je potekala med Fidesom in ministrstvom za zdravje. Že predhodno je mediator in predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina dejal, da je bila mediacija uspešna. “Sporazum je dosežen in parafiran,” je povedal.

Mediacija med ministrstvom za zdravje ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki jo vodi Slovensko zdravniško društvo, se je zaključila. Fides in ministrstvo sta parafirala dogovor, tako da stavke jutri ne bo, so sporočili iz Fidesa.

“Mediacija je bila uspešna. Sporazum je bil dosežen in parafiran,” je po koncu mediacije sporočil predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina. Komadina je kot odgovorni mediator dodal, da je bila s tem misija Slovenskega zdravniškega društva uspešna. “Svojo misijo smo uresničili” je povedal Komadina.

Na vprašanje o tem, če to pomeni, da jutrišnje napovedane stavke ne bo, je Komadina odgovoril, da bo informacijo uradno sporočil Fides. A je ob tem poudaril, da so se med pogajanji stališča obeh strani zbližala in da sta se strani “v  zahtevah zedinili” ter da zato predvideva, da se bo stanje odvijalo “v tej smeri”.

Ali bo za sredo napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov odpovedana ali pa ne. Kot je povedal, so vsi sodelujoči v mediaciji, ki poteka v prostorih društva, zavezani k molčečnosti, saj želijo delati hitro in konstruktivno, če želijo dogovor skleniti do roka.

“Mediator spoštuje stališča ene in druge strani, ne sme biti pristranski, ne sme vplivati,” je poudaril Komadina. Obe strani po njegovih besedah sicer kažeta na to, da je dogovor med njima možen.

Možnost mediacije Slovenskega zdravniškega društva med sindikatom in ministrstvom sicer predvideva kolektivna pogodba za zdravnike in zobozdravnike.

Za mediacijo sta se strani dogovorili na sestanku v ponedeljek popoldne. V Fidesu so pred začetkom sestanka sicer izrazili pričakovanje, da bodo že na sestanku z ministrstvom sklenili stavkovni sporazum, ki so ga pripravili v sindikatu, a se to še ni zgodilo. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča