torek, 18 junija, 2024
DomaLokalnoFOTO: 12. Spust po reki Krki

FOTO: 12. Spust po reki Krki

Občina Straža je v sodelovanju z Rafting klubom Gimpex Straža, Prostovoljnim gasilskim društvom  Dolenja Straža, Turističnim društvom Straža in Kajakaško zvezo Slovenije včeraj organizirala že 12. Spust po reki Krki, ki se je odvijal v okviru prireditve Dolenjski dnevi na Krki. Na tradicionalnem  dogodku je sodelovalo čez 300 udeležencev na 27 raftih ter nekaj kajakih, kanujih in supih. Spustu se je letos pridružila Občina Dolenjske Toplice, Stražani pa so gostili tudi delegaciji  prijateljskih mest Novi Bečaj in  Ljubovija.

Kot je povedal župan Občine Straža Dušan Krštinc,  je spust na 10-kilometrski trasi,  od Soteske do Zaloga,  povezal ljubitelje narave, adrenalina in druženja, ki so želeli doživeti izjemno lepoto reke in uživati v nepozabnih trenutkih na vodi.  Dogodek ni bil tekmovalnega značaja in je potekal v sproščenem in prijateljskem vzdušju. Namenjen je bil predvsem povezovanju ljudi in občudovanju lepot reke Krke. Raftanje po Krki je ponudilo priložnost za neposreden stik z naravo in čudovite razglede, zato so priložnost mnogi izkoristili tudi za družinsko pustolovščino in prišli z vsemi družinskimi člani. Poseben izziv je bilo premagovanje treh jezov in sicer v Rumanji vasi, Straži in Vavti vasi. Varnost vseh in dobro počutje sta bila ves čas na prvem mestu, zato so bili v raftih prisotni izkušeni vodniki, ki so bili zadolženi za varno izvedbo projekta. Člani turističnega društva Straža so organizirali pogostitev vseh udeležencev pod straškim mostom, na volavškem mostu pa so za osvežitev v obliki vodne prhe poskrbeli prostovoljni gasilci.

Spust je bil tudi ekološko obarvan, poskrbljeno je bilo, da so udeleženci smeti odlagali v posebne vreče in jih prepeljali do cilja v Zalogu. Tam so pripravili družabno srečanje in tekmovanje z rafti. Med seboj se je v veslanju na reki Krki pomerilo 12 ekip iz občin Straža, Novo mesto, Dolenjske Toplice in Žužemberk. Že drugo leto zapored je zmagala ekipa Jurke vasi, drugo mesto je zasedla Straža, tretja pa je bila ekipa Rumanje vasi. Spust po reki Krki od Soteske do Zaloga je del vseslovenskega projekta Kajakaške zveze Slovenije »Voda za vedno«, zato so ob tej priložnosti podelili majice »ambasadorjem čiste vode«. Prejeli so jih Andreja Kren iz Občine Straža, župan Občine Straža Dušan Krštinc, Simon Bobnar iz straškega rafting kluba in župan Občine Dolenjske Toplice Franc Vovk.

(foto: Občina Straža)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča