FOTO: 19 štipendistov Rdečega križa

0
140

Današnja prireditev, podpis sporazumov za štipendije, je ena od prireditev za obeležitev 20-letnice Sklada za pomoč ljudem v stiski, ki ga imamo na Območnem združenju Rdečega križa Novo mesto.

Leta 1999 je bil cilj zbiranja sredstev v Sklad za pomoč ljudem v stiski pomoč socialno šibkim posameznikom in družinam s prehranskimi paketi. Od 2006 je država začela zagotavljati primerne količine hrane za pomoč ljudem v stiski, zato se je nabava prehrambenih artiklov iz sklada močno zmanjšalo. Dejavnosti pa so se razvijale v skladu z pridobivanjem donacij in potreb ljudi, ki smo jim pomagali.


V šolskem letu 2004/05 smo začeli s štipendijam za dijake in študente, ki niso bili upravičeni do državnih pomoči. Od takrat to pomoč zagotavljajo donatorji, ki so fizične ali pravne osebe. Dijaki, ki ne prejemajo nobene druge štipendije, oddajo prošnjo za štipendijo na našem Rdečem križu sami ali preko svetovalnih služb. Izbere jih Komisija za pomoči za šolsko leto na podlagi dohodkov in življenjskih okoliščin. Z dijaki in študenti se srečujemo večkrat letno, saj nam redno poročajo o svojem uspehu. Spremljamo njihove družinske situacije in jim nudimo tudi druge vrste pomoči.
Enkrat letno se lahko dijaki in darovalci srečajo, dvakrat letno pa donatorji prejmejo poročilo, kako dijaki napredujejo v šoli, se udejstvujejo pri humanitarnih akcijah ali prostovoljstvu.

Območno združenje Rdečega križa Novo mesto v tem šolskem letu že 16. leto organizira humanitarno pomoč v obliki štipendij mladim, za katere sredstva prispevajo donatorji. Do sedaj smo razdelili že 347 štipendij dijakom, prispevalo jih je 307 donatorjev, v skupni vrednosti 276.170 eur.
Letos se je naši prošnji odzvalo 13 donatorjev, s pomočjo katerih bomo danes razveselili 19 štipendistov. Prejemniki so dijaki iz vseh novomeških srednjih šol, ena dijakinja obiskuje srednjo šolo v Brežicah ter dva študenta različnih fakultet. Vsak od njih bo mesečno prejemal po 84 € humanitarne pomoči.

V tem šolskem letu smo izmed novih predlogov in vlog izbrali 11 lanskih štipendistov, ki so imeli te pogoje in 8 novih dijakov. Ena štipendistka prihaja iz občine Straža, drugi pa vsi iz Mestne občine NM. Na podlagi dosedanjih poročil smo ugotovili, da skoraj vsa sredstva od štipendije namenijo za plačevanje šolskih obveznosti, kot so avtobusna karta, malica, ekskurzije in šolske potrebščine.

Vsi upravičenci do humanitarne pomoči – štipendije niso upravičeni do republiških štipendij, veliko od njih jih je tujcev. S pomočjo mladim iz drugih držav prostor odpiramo in dajemo priložnost tistim priseljencem, ki imajo večje težave pri vključevanju v šolo in okolico.

Za kulturni program so poskrbeli dijaki Gimnazije Novo mesto ter dijakinja srednje gostinske šole. Navzoče pa so nagovorili predsednica OZ RKS Novo mesto Vesna Dular, v imenu donatorja predstavnica iz Steklarstva Šiško Nuša Rustja, v imenu prejemnikov štipendije pa dijakinja Amila.
(Sekretarka Barbara Ozimek)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj