petek, 29 marca, 2024
DomaŠportFOTO: 28. dirka Po Sloveniji bo napeta

FOTO: 28. dirka Po Sloveniji bo napeta

V upravni stavbi družbe Krka, d. d. so pripravili prvo letošnjo novinarsko konferenco o organizaciji in izvedbi 28. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji. Letošnja dirka bo med 15. in 19. junijem 2022, torej bo trajala pet dni, kolesarji pa bodo morali premagati 791,4 kilometra dolgo traso, kjer jih čaka skupno 9.152 višinskih metrov. Seveda pa bo dirka – del serije UCI ProSeries – izdatno zanimiva tudi zaradi ponovno močne konkurence, saj na letošnji slovenski pentlji pričakujemo kar 21 ekip, od tega štiri ekipe svetovne serije UCI World Tour: UAE Team Emirates (ZAE), Astana – Qazaqstan (KAZ), Bahrain Victorious (BHR) ter Team BikeExchange (AUS).

V programu letošnje dirke je tudi nekaj povsem novih etap in krajev, ki jih dirka v svoji zgodovini še ni obiskala in bodo vsekakor predstavljaje poseben izziv kolesarjem. Prva etapa letošnje dirke bo kolesarsko karavano popeljala od Nove Gorice do Postojne (164,4 km), druga etapa od Ptuja do Rogaške Slatine (174,1 km), tretja etapa od Žalca do Celja (144,2 km), četrta etapa od Laškega do Velike planine (152,4 km) ter peta etapa od Vrhnike do Novega mesta (156,3 km), kjer bo tudi v letošnjem letu tradicionalni cilj dirke Po Sloveniji. Trasa letošnje dirke bo za tekmovalce izziv vse do zadnjih metrov, saj bodo morali kolesarji tudi v zadnji etapi opraviti s kategoriziranim vzponom na Trško goro, kar je novost v poteku zadnje etape in bo nedvomno močno popestrilo dirko vse do ciljne črte na Glavnem trgu v Novem mestu. Sicer je na dirki tudi en vzpon prve kategorije, seveda govorimo o 8,2 km dolgem vzponu na Veliko planino, kjer se bodo kolesarji soočili s povprečnim naklonom 7,6 %. Poleg tega je dirka skozi vse etape razgibana in tehnično zahtevna, zato tudi na letošnji dirki pričakujemo zmago najbolj »kompletnega« kolesarja, ki bo sposoben odgovoriti na vse izzive tako trase kot tudi ostalih kolesarjev.

Tudi letos si lahko obetamo zanimiv obračun najboljših, saj se zahtevnost dirke stopnjuje iz etape v etapo – če sta uvodni dve etapi bolj pisani na kožo hitrejšim kolesarjem in bosta kolesarsko karavano dirke Po Sloveniji sploh prvič pripeljale tudi v Postojno, se bo od 3. etape dalje, kjer sta že na sporedu tudi dva kategorizirana vzpona, dirka šele zares začela. Boj za zeleno majico bo bržkone odločen v zaključku 4. etape, dirka pa bo napeta vse do ciljne črte.

Organizatorji 28. slovenske pentlje tudi nadaljujejo tradicijo izbora NAJ gostitelja dirke. Kriteriji za izbor so inovativnost pri aktivaciji in promociji destinacije, vključenost lokalne skupnosti, trajnostni vidik ter aktivnost destinacije skozi objave na spletnih straneh in družabnih omrežjih.

Dirke s prihodom v Novo mesto na nek način še ne bo konec, saj sledi še dirka Kids Tour of Slovenija. Lanska premiera je pritegnila skoraj 300 otrok iz osmih evropskih držav in podobnih številk si obetamo tudi letos. Dirka bo potekala od 1. do 3. julija.

Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke Po Sloveniji: »Pred nami je pet novih etap kolesarske dirke Po Sloveniji. Začnemo v sredo v Novi Gorici, prvi kilometri vodijo po sosedni Italiji in trasi znamenitega Gira, ponovno cilj tradicionalno v Novem mestu, a tokrat malo drugače. Etape so raznovrstne in znova smo vključili kar velik del Sloveniji. Veseli me, da na dirki nastopajo nekateri najboljši na svetu. Na dirki bo veliko vrhunskih kolesarjev, izpostavil pa bi Mateja Mohoriča, zmagovalca spomladanske klasike Milano – San Remo, in Tadeja Pogačarja, vodilnega kolesarja svetovne kolesarske lestvice. Ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem partnerskim destinacijam, ki so pristopile k projektu, pokroviteljem, donatorjem in navijačem. Obenem velika zahvala vsem v organizacijskem odboru za dosedanje delo, ter vsem, ki nam pomagate ustvarjati to vsakoletno športno prireditev. Se vidimo 15. junija!«

(foto: Vid Ponikvar/SPORTIDA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča