sobota, 20 julija, 2024
DomaLokalnoFOTO: 40 let Bibe Vrtca Ciciban

FOTO: 40 let Bibe Vrtca Ciciban

Februarja je minilo 40 let od odprtja enote Bibe Vrtca Ciciban Novo mesto. Takrat so jo imenovali Ločna II.

Pred 10 leti je bila enota deležna celovite obnove (streha, vrata, okna); prenovljeno je bilo igrišče in zgrajene terase z nadstrešnicami, zamenjano je bilo pohištvo v igralnicah, prenovile so se sanitarije. Zaradi vsakodnevne skrbi – ne samo za otroke – temveč tudi za stavbo – je danes enota Bibe prav mladostna pri 40-ih letih.

Danes je v enoti 5 oddelkov otrok, starih od 1-3 leta. Obiskuje ga 71 otrok, zanje pa skrbi 11 vzgojiteljic oz. vzgojiteljev. V razdelilni kuhinji zaposlena poskrbi za prehrano, čistilka pa za to, da so prostori vsak dan čisti. Štiri igralnice imajo direkten izhod na igrišče. Nadkrite terase pa nam omogočajo vsakodnevno bivanje na prostem in medsebojno druženje oddelkov tudi ob deževnih dnevih.

Z vstopom v vrtec začnejo otroci odkrivati družbeni svet v širšem pomenu. Da pa bodo sploh začeli raziskovati, se igrati, se morajo na vrtec najprej prilagoditi. Tukaj pa mi vzgojitelji igramo pomembno vlogo. Trudimo se, da je to uvajalno obdobje mehek prehod iz domačega varnega okolja v tuje okolje – vrtec. V tem času se z otroki veliko crkljamo, pojemo, plešemo, skupaj gledamo knjige. Zelo pomembno je, da smo ob njih umirjeni, da otroku nudimo varno, ljubeče okolje. Zakaj? Ker, šele ko bo otrok dobil občutek varnosti in sprejetosti, bo začel raziskovati svet okoli sebe in se vključevati v družbo.

In prav v našem vrtcu nekateri otroci naredijo prve korake, se naučijo samostojno jesti, piti, se sami obujejo, oblečejo, se odvadijo od pleničk, dudic, stekleničk. Dajemo velik poudarek na razvijanju samostojnosti otroka. Otroci začnejo čutiti, da pripadajo družbi, v kateri veljajo določena pravila.

V uvajalnem obdobju ne smemo pozabiti tudi na starše, kajti tudi oni se na nek način uvajajo v nov način življenja. Tudi starši v tem času doživljajo stisko, zato se trudimo, da smo jim v oporo, jih pomirimo, opogumljamo, spodbujamo, svetujemo,… Z njimi gradimo spoštljiv odnos z medsebojnim zaupanje. Želimo, da nas začutijo kot enakovredne partnerje, zato dajemo velik poudarek medsebojnemu sodelovanju. (vzgojiteljica in vodja enote Ksenija Gajić)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča