sobota, 27 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: 40 let vrtca Labod

FOTO: 40 let vrtca Labod

Pravijo, da lepih dogodkov ni nikoli preveč. In če so razmere zadnji dve leti marsikoga prikrajšale za prijetno snidenje je zdaj zamujeno nadoknadeno. Novomeški vrtec Labod, enota vrtca Ciciban, je lani praznoval 40 let svojega obstoja. Pravo rojstnodnevno praznovanje so pripravili minuli petek na igrišču vrtca in bilo je lepo.

Ob petju in zvokih glasbil nas je zgodba popeljala skozi poseben praznik našega Vrtca Ciciban Novo mesto in enote Labod, ki slavi že štirideseto obletnico. Ob tej priložnosti so se nam pridružile gostje z MO NM: vodja družbenih dejavnosti Meta Retar in svetovalka za predšolsko vzgojo Suzana Potočar, predstavnici KS Ločna Mačkovec Milojka Gutman in Dragica Nenadič, ter nekdanje sodelavke enote Labod.

40 let je že, odkar je bil zgrajen vrtec Labod. Pobudnik za izgradnjo vrtca je bila tovarna Labod, ki je podarila zemljišče za izgradnjo tako velikega vrtca in mu dala tudi ime. Bilo je leto 1981 in potrebe po vrtcih so bile v tistem času zelo velike, zato je bil zgrajen v nadstropjih, da je lahko sprejel 210 otrok. Kuhinja je bila prvotno namenjena le razdelilni kuhinji. Danes je v vrtcu 13 oddelkov s 231 otroki in 47 zaposlenimi. Povsem spodaj je naša centralna kuhinja, v kateri se dnevno pripravlja obroke za vse naše enote vrtca.

Posebnost enote je prav njen razgibani del zunanjosti, saj je igrišče na neobičajnem terenu in sicer je skoraj v celoti razprostrto po hribu. Igrala stojijo na terasastih površinah. Razgiban teren omogoča otrokom maksimalen razvoj gibalnih spretnosti. V enoti se lahko pohvalimo z Radiem vrtec, ki otrokom omogoča učenje sproščenega nastopanja in jim nudi poslušanje glasbe ob različnih priložnostih. Obdelujemo tudi manjši vrt, na katerega otroci zasadijo sadike zelenjave. V zeliščnih gredah pa nam uspevajo različne dišavnice. V letošnjem šolskem letu smo obstoječe igrišče povečali še za del, ki je bolj poraščen z drevesi in nudi veliko sence. Tam smo si ustvarili gozdni del igrišča. V uporabi pa imamo tudi manjši del gozda v bližini vrtca, ki nam dodatno obogati učenje s področja gozdne pedagogike.

V medetaži imamo večnamenski prostor oz. telovadnico, ki smo jo zadnji dve leti spreminjali v igralnico, da smo lahko medse sprejeli še več malčkov, ki so vrtec potrebovali. Zdaj si srčno želimo in smo v pričakovanjih, da bo ob 40 letnemu vrtcu zrastel podmladek – prizidek z novimi igralnicami in prostori, ki jih nujno potrebujemo in da bomo lahko v vrtec sprejeli prav vse otroke. Zato upamo, da se dobimo v letu 2023 ali 2024 ob otvoritvi prizidka, so sporočili iz enote Labod.

(foto: Robert Kokol / Foto Asja)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča