sobota, 20 aprila, 2024
DomaKronikaFOTO: 40 obrtnikov v požaru ostalo brez vsega

FOTO: 40 obrtnikov v požaru ostalo brez vsega

Razsežnosti včerajšnjega obsežnega požara skladiščne hale v Vižmarjih v Ljubljani bodo enormne, kajti na naslovu Plemljeva ulica 2 naj bi imelo svoje prostore kar 40 podjetnikov oziroma obrtnikov.

Sekretar Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Šiška (OOZ Ljubljana Šiška) Gregor Epih pa je pojasnil, da je po podatkih, ki so jih pridobili od direktorja Metalka Commerce Franca Ziherla, škodo v požaru utrpelo okrog 40 podjetnikov. Ziherl jim po poslal tudi seznam vseh, tako da bodo za vsakega posebej preverili, ali je član obrtnozborničnega sistema.

Za svoje člane bodo namreč poskrbeli na tri načine, je pojasnil Epih. Od ustanove za humanitarno pomoč obrtnikom, ki deluje pri krovni organizaciji obrtniškega sistema OZS, bodo prizadeti člani takoj prejeli 300 evrov, prav tako pa bodo tiste, ki se bodo izpostavili z imenom, predstavili v reviji Obrtnik, v kateri bodo predstavili, kakšno škodo so utrpeli, nato pa bodo posebej zanje odprli transakcijski račun, na katerem bodo zbirali denarna sredstva, ki bodo šla v celoti v roke prizadetih obrtnikov.

OOZ Ljubljana Šiška ima že deset let sklenjeno tudi pogodbo z NLB, tako da lahko njihovi člani pridobijo premostitveni gotovinski kredit v višini 20.000 evrov. Tega bodo lahko izkoristili obrtniki, ki so v požaru utrpeli škodo. Sredstva bodo lahko namenili za nakup strojev, materiala ali drugih stvari, denar pa bodo morali vrniti v roku enega leta, pri čemer jim bo banka odpisala tretjino obresti, zbornica pa dve tretjini.

Če je sedež podjetja na območju OOZ Ljubljana Šiška (sem spadata območji Šiška in Vodice-Medvode), bodo obrtniki deležni še finančne in druge pomoči, tako pravne kot davčne in svetovalne. Če so prizadeti podjetniki člani druge zbornice oziroma imajo sedež podjetja na območju druge zbornice, pa Epih svetuje, naj se obrnejo na zbornico na območju, kjer ima podjetje sedež. (STA)

(foto: Franci Kobe/DolenjskaNews)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča