četrtek, 28 marca, 2024
DomaLokalnoFOTO: 41. Vinska vigred v Beli krajini

FOTO: 41. Vinska vigred v Beli krajini

Minuli konec tedna se je v Metliki zaključilo praznovanja pomladi – tradicionalna VINSKA VIGRED.

V petek, 19. maja 2023, smo otvorili že 41. VINSKO VIGRED V BELI KRAJINI. Pester program, se je na glavnem prizorišču, na Trgu svobode, začel že ob 17. uri. Kljub oblačnemu vremenu ga je spremljalo veliko obiskovalcev. Nastopili so lokalni pevski zbori, predstavila se je Sekcija sommeljejev – vinskih svetovalcev Vinorodne dežele Posavje, nastopila je tudi skupina Kafergeist, ki je tradicionalne ljudske pesmi predstavila v novi preobleki.

Z govorom predsednice prireditvenega odbora Vinske vigredi 2023 in metliške županje, Martine Legan Janžekovič, smo ob 20. uri Vinsko vigred 2023 tudi svečano otvorili. Podelili smo priznanja najbolje ocenjenim vinom letošnjega ocenjevanja vin za Vinsko vigred, ki ga je organiziralo Društvo vinogradnikov Metlika. Tako kot lani, je tudi letos priznanje in pokal za najboljšega belokranjca PTP in metliško črnino PTP prejela Vinska klet Metlika, za šampiona tekočega letnika, suho vino modri pinot, je na oder prišla družine Plut, za šampiona tujih vin smo razglasili laški rizling suhi jagodni izbor 2021 Josipa Rajakovića iz Krašič, s Hrvašk. Šampion predikatnih in posebnih vin je na vigrednem odru uradno postal rumeni muškat suhi jagodni izbor 2011 Vinske kleti Prus, Vinska klet Metlika pa je prejela tudi priznanje za prvaka penečih vin, za peneče rose vino. Prvak rumenega muškata 2022 je nastal izpod rok Vinogradništva Dolc, prvak modre frankinje 2022 pa v Vinski kleti Prus.

Strokovna komisija Društva kmečkih žena je izvedla tudi ocenjevanje za najboljšo belokranjsko pogačo med certificiranimi proizvajalci. Priznanje za najboljšo belokranjsko pogačo je iz rok predsednice Društva kmečkih žena Metlika prejela Sonja Škof iz domačije Škof-Šrajf iz Črešnjevca.

Okronali smo tudi novo kraljico metliške črnine, Nino Pečarič, iz vinogradniške družine Pečarič-Meginc. Kraljica je od podjetja TPV Avto pa prejela ključ avtomobila znamke MG, s katerim bo celo leto po vsej Sloveniji promovirala odlična belokranjska vina.

Večerni program smo nadaljevali z nastopom Tamburaškega orkestra Dobréč, ki je obiskovalce očaral ob zvokih tamburaških strun. Nato pa smo se zavrteli ob melodijah Grupe Vigor iz sosednje Hrvaške. Kljub dežju so se dolgo v noč zabavali tako obiskovalci kot tudi nastopajoči. Pevec Grupe Vigor, Mario Roth, je v zakulisju komentiral, da je bila energija občinstva boljša od vseh njihovih pričakovanj in da se v Metliko zagotovo še vrnejo. Skupina je tako dodobra ogrela ozračje starega mestnega jedra. Noč pa je zaključil DJ Tomy Vertigo.

Soboto smo na Vigredi začeli športno, s tekom po Urbanovi poti in Urbančkovim tekom za najmlajše, ki ju je organizirala Športna zveza Metlika. Urbanovega teka se je udeležilo kar 67 navdušenih tekačev, ki bodo morali še naprej zavzeto trenirati, kajti blizu za petami so že najmlajše generacije. Urbančkovega teka se je namreč udeležilo kar 50 otrok in 60 staršev. Na glavnem odru nas je v kulturno zabavni program popeljal nastop Harmonikarskega orkestra in pevk glasbene šole Andrej Bajuka. Zabavali so nas tudi Duo Pezdirc in Citrarsko društvo Bele krajine.

Ob 17. uri se je v sklopu festivala slovenskih zgodovinskih mest FEST MEST predstavil Pihalni orkester Tržič. Za njimi pa, že tradicionalno, naši godbeniki Mestne godbe Metlika, ki so kot vedno za nas pripravili izvrsten nabor skladb. Po prijetnih glasbenih nastopih je bila na vrsti še ena dolgoletna vigredna tradicija, nastop plesalcev in tamburašev Metliške folklorne skupine Ivan Navratil. Ob nastopih naših najstarejših kulturno umetniških društev v Metliki, je Trg Svobode preplavila množica ljudi.

V noč smo vstopili pogumno z Ansamblom POGUM. Za njimi pa je Metliko dvignila na noge  Nina Donelli s spremljevalno skupino.

Zadnji dan Vigredi smo začeli z javnim ocenjevanjem za najboljšo belokranjsko pogačo v Hiši dobrot Bele krajine, na odru pa so se predstavili harmonikarji glasbene šole Andreja Bajuka. Po čudoviti predstavitvi

učencev, nas je s pesmijo razveselil tudi Otroški pevski zbor Osnovne šole Metlika. Da je sončen nedeljski dan postal še toliko bolj vesel, je poskrbela parada plesa, na kateri so se predstavila dekleta iz country line dance Plesne šole Nomis, hip hop skupina mlajših deklet in plesna rekreacija Plesnega društva Krokar ter Plesno društvo Arabeska s točko Salse Rueda.

Za zabavo najmlajših je poskrbela Maja Jovanovič in trge Metlike preplavila z otroškim smehom. Posebna pohvala gre tudi staršem, ki so prav tako glasno sodelovali pri zabavi. Pozitivna energija je preplavila cel trg.

Ob 17. uri so nas po prizorišču Vinske vigredi popeljali skupina Pivo in čevapi – Balkan brass band. Publiko so očarali in razživeli ob priredbah poznanih ritmov balkanskega območja. Na odru se je že tradicionalno predstavilo Društvo Žumberčanov in prijateljev Žumberka, s folklorno točko in spremljavo Tamburaške skupine Klasje.

V zaključek tridnevnega festivala pa nas je popeljala pesem Kvinteta Dolc in podelitev priznanja za najboljšo belokranjsko pogačo med ljubiteljskimi peki, ki ga je prejela Bernarda Kočevar iz Želebeja. Vinsko vigred v Beli krajini 2023 je uradno zaključila županje Občina Metlika, Martine Legan Janžekovič z nagovorom.

Vse tri dni festivala je bilo živahno tudi v Hiši dobrot Bele krajine, kjer so prizadevne članice Društva kmečkih žena Metlika pripravljale belokranjske pogače, iz te veščine pa izobrazile tudi marsikaterega obiskovalca. Dogajanje na mestnem trgu so popestrili ponudniki na stojnicah, krona festivala skozi vse tri dni pa je bila nedvomno degustacija najboljših vin naših vinarjev, ki je v organizaciji Društva vinogradnikov Metlika potekala v čudovitem ambientu grajskega dvorišča.

Ocenjujemo, da se je v treh dneh Vinske vigredi v Beli krajini 2023 festivala udeležilo okrog 10.000 ljudi, ki so ob odličnih belokranjskih vinih pojedli 180 jagenjčkov in odojkov. Društvo kmečkih žena Metlika in ostali ponudniki pa so za obiskovalce pripravili okrog 300 belokranjskih pogač. Na odru se je zvrstilo kar 291 nastopajočih. Otroci so se vse tri dni najbolj navduševali, ko so na trgih srečali Vinka Grozdka, maskoto Vinske vigredi. (Zavod Metlika)

(foto: Uroš Raztresen)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča