petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: 7. dnevi Kočevarske kulture

FOTO: 7. dnevi Kočevarske kulture

V nedeljo, 12. septembra 2021, so se zaključili 7. dnevi Kočevarske kulture. Program je bil letos nekoliko okrnjen, predvsem zaradi epidemiološkega stanja. Vseeno pa smo izvedli nekaj dogodkov, s katerimi smo sledili našemu namenu: širši javnosti predstaviti živo kulturno dediščino Kočevarjev (jezik, delo društev, prikaz šeg in navad…) kot tudi vključevanje prebivalcev drugih narodnosti v dogajanje in pripravo.

Kočevarski dnevi ohranjajo spomin na kočevske Nemce in njihovo zgodovino v naših krajih. Že v 14. stoletju so grofje Ortenburžani na obronke roškega pogorja naselili Kočevarje, ki so tukaj bivali več stoletij. Spomin na kočevske Nemce ohranjamo s prireditvijo Dnevi kočevarske kulture, ki jih izmenično gostijo občine Kočevje, Dolenjske Toplice in Semič. Pripravljamo zanimive delavnice, predavanja, pohode in slikarske kolonije. Še posebej veseli smo, kadar se nam pridružijo potomci kočevskih Nemcev in posamezniki, ki še govorijo starodavna kočevarska narečja. Spoštujmo preteklost, saj njen odmev neizbežno odzvanja v naši sedanjosti!

Na predlog Zveze kočevarskih organizacij poteka prireditev vsako leto v drugi občini nekdanjega jezikovnega otoka Kočevske. V četrtek, 9. septembra smo imeli delavnico Kako se naredi prava pobolica. Vodila jo je Darja Štangelj. Obiskovalci so se lahko poskusili pri pripravi slastne potice in jo na koncu tudi poskusili. V petek, 10. septembra je potekal pogovorni večer. Vodil ga je dr. Tomaž Simetinger. Sodelovali so Rosa Mohar, Justa Rabzelj, Jožef Pršina in Viktor Pešelj. Vsak sogovornik je predstavil svoje izkušnje in predvsem spomine na nekdaj bogato življenje v kočevarskih vaseh.

V soboto, 11. septembra sta Darja Štangelj in Irena Kapš v Občicah izvedli otroško ustvarjalno delavnico, v Dolenjskih Toplicah pa je potekal 12. bienalni ex-tempore Dolenjske Toplice 2021. Na ex-temporu je sodelovalo 17 slikarjev iz cele Slovenije. Dela, ki so nastala, bodo meseca oktobra postavljena na ogled v KKC Dolenjske Toplice.
V nedeljo, 12. septembra je v cerkvi sv. Andreja v Kočevskih Poljanah župnik Dušan Kožuh daroval sveto mašo, popoldne pa je v Občicah potekala zaključna prireditev, kjer je podžupan Občine Dolenjske Toplice Jure Filipović predal »štafeto« Vesni Jerbič Perko iz Pokrajinskega muzeja Kočevje, saj bo leta 2022 Dneve Kočevarske kulture organizirala Občina Kočevje. Prireditev je vodil dr. Tomaž Simetinger, med programom pa so nastopile ljudske pevke Rožce.

Letos so kot partnerji pri projektu sodelovali KUD Dolenjske Toplice in Župnija Poljane. Hvala lepa vsem nastopajočim in sodelujočim ter obiskovalcem!
(Koordinator programa: Primož Primec, univ. dipl. etn. in kult. antr.)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča