torek, 16 aprila, 2024
DomaKulinarikaFOTO: 8. Dolenjska salamijada v Ljubljani

FOTO: 8. Dolenjska salamijada v Ljubljani

V znani ljubljanski gostilni »Gostilnica 5-6 kg« v Trnovem so pred slabim tednom pripravili  že 8. Dolenjska salamijada v Ljubljani. 

Prvo je skupina Novomeščanov v Ljubljani na pobudo glavnega organizatorja Mihe Smrekarja Božiča organizirala leta 2014 v Dvornem baru, ocenjevanje je potekalo vsako leto za tem z izjemo koronskih let 2020 in 2021, vmes je salamijado gostila Gostilna na gradu. Vsa leta Smrekar Božiču pri organizaciji pomaga ista ekipa: Luka Vodopivec, Matija Škof, Primož Badovinec, Martin Tomažin, ta ekipa tudi reže salame med ocenjevanjem obiskovalcev oziroma »ljudstva«.

Posebnost Dolenjske salamijade v Ljubljani je namreč ta, da poleg strokovne komisije suhe salame ocenjujejo tudi obiskovalci. Teh so letos organizatorji našteli več kot 100, med njimi so bili tako v Ljubljani živeči Dolenjci in drugi kot mnogi obiskovalci z Dolenjske. Večina se jih zaradi dobrega vzdušja in butičnosti dogodka vrača vsako leto.

Letošnje tekme se je udeležilo 21 salamarjev, po izboru strokovne komisije je 1. mesto zasedel Milan Trunkelj, 2. Franci Bevc in 3. mesto Igor Špelič. 

Strokovno komisijo so sestavljali Franci Sotošek, dolgoletni predsednik sodnikov na salamijadi v Sevnici, ki ji lahko rečemo mati vseh salamijad, saj ima najdaljšo tradicijo v Sloveniji, Janez Bratovž, šef znamenite ljubljanske Restavracije JB in prejemnik številnih nagrad, v aprilu mu je vodnik Gault&Millau podelil naziv “chef leta”, Boštjan Napotnik, znameniti kulinarični kritik, ki piše za Mladino in je duša in srce bloga Kruh in vino, Marko Žagar iz slavnega Kluba gurmanov Skaručna in Tilen Utenkar iz Gostilnice 5-6 kg.

Po izboru obiskovalcev salamijade pa je 1. mesto zasedel Franci Bevc, 2. mesto Andrej Luštek in 3. mesto Milan Trunkelj.

Najboljša v obeh kategorijah sta za nagrado prejela kulinarično razvajanje v Hiši Fink, ki je že več let velik podpornik salamijade, simpatičnih nagrad so bili deležni tudi nekateri izžrebani obiskovalci.

Prireditev, ki se je začela kot druženje Novomeščanov in Dolenjcev v Ljubljani, je hkrati tudi promocija Dolenjske in njene tradicije, zadnja leta pa je prerasla tudi v kulinarično doživetje z vseslovenskim pridihom. 

Obiskovalci so tako letos pred ocenjevanjem poskušali odlična vina Vinske kleti Frelih iz Šentruperta, ki se je poleg mirnih vin predstavila tudi z izvrstnimi dolenjskimi peninami. Poleg teh so lahko poskusili šunko iz prekmurske Šunkarne Kodila, ki je navdušila obiskovalce, za pokušino pa so pri Kodili pripravili tudi prekmursko gibanico, mediteranske mesnine, vrhunske primorske šalamine in vino pa je ponujal lastnik Turistične kmetije Arkade Cigoj. 

Z zanimanjem pa so si obiskovalci ogledali tudi umetelno izdelane nože Ojster, ki so znani po ročno kovanih rezilih in ročajih iz unikatnih kosov lesa, noži so zbujali mnogo zanimanja tudi, ko so rezači z njimi obiskovalcem rezali salame.

Tako kot lani sta za odlično in zabavno glasbeno spremljavo dogodka poskrbela Žan Ograjšek in Andrej Kaferle iz skupine Drugi vagon, ki sta med drugim pripravila kar nekaj izvirnih dolenjskih priredb glasbenih hitov. Tudi po njuni zaslugi je obiskovalce dobra volja spremljala še v drugi dan.

(foto: Tadej Krese)

 

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča