FOTO: Bil sem gostitelj ‘zverine’

0
692

Živim v naravi. Obdajajo me travniki, potoki, gozd in očitno še ene najbolj nevarnih zveri. Ne, ni volk, ali medved, pač pa majhna zverinica, ki lahko človeku povzroči hude težave. Na svetu živi okoli 860 poznanih vrst klopov.

Po več desetletjih sem bil danes spet gostitelj za ‘lačnega’ klopa. Slednji ni med najmanjšimi v svojih vrstah, tako kot tudi jaz ne med našo raso. Privoščil si je moje desno stegno (z notranje strani). Ker vem, da si delimo življenjski prostor, sem pred prhanjem pregledal moj korpus in opazil ‘obedovalca.’ Počutil se je prav prijetno. Jaz zagotovo manj. S pinceto sem se podal v boj z njim. Ni se upiral. Tudi njegov rilček ni ostal v mojem ‘pršutu.’ Glede na to, da nisem cepljen, si lahko le želim, da ni okužen, saj vemo, kaj lahko te drobne živalce povzročijo. Očitno sem jaz imel soočenje s klopom Ixodes persulcatus, ki je tipičen za azijski svet (tudi Rusijo), a mu je tudi v Sloveniji prijetno. 😉

Klopi prenašajo dve izjemno nevarni bolezni: klopni meningoencefalitis in limsko boreliozo. Klopni meningoencefalitis je virusna okužba, proti kateri se lahko zaščitite s cepljenjem. Medtem ko gre pri limski boreliozi za bakterijsko okužbo, za katere cepljenja ne poznamo in se pred njo na ta način ne moremo zavarovati. Obe pa sta resni bolezni, ki lahko prinašata mnogo zapletov.

Klopni meningoencefalitis lahko vodi do pogubnega vnetja možganskih ovojnic, bolezen pa lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, občutljivost na sonce, pareze in ohromelost. Kljub vsemu je redko smrtna, zaradi nje umre 1 do 2 % obolelih. Ob okužbi s klopnim meningoencefalitisom ni nikakršnih opozorilnih znakov, ti se razvijejo kasneje. Posebnega zdravljenja za virusni klopni meningoencefalitis ne poznamo, z zdravili lahko le omilimo simptome bolezni.

Limska borelioza pa je bakterijska okužba, ki ima lahko hude posledice na srce, živčevje in sklepe. Prvi opozorilni znaki se pri boreliozi pojavijo nekaj dni po ugrizu, lahko pa tudi nekaj tednov kasneje. Vidni so kot rdečina v obliki kroga okoli ugriza klopa, sredina pa je bleda. Če opazimo tak opozorilni znak, takoj obiščemo zdravnika. Kasneje se lahko pojavijo simptomi podobni gripi, utrujenost, glavoboli in bolečine v sklepih. Redko pa se pojavi povišana temperatura. Če simptome zdravimo pravočasno, se izognemo nadaljnjim zapletom, ki so lahko veliko bolj resni. Lymsko boreliozo bo zdravnik zdravil, če bo postavil diagnozo na podlagi krvne preiskave, predpisal pa vam bo antibiotično zdravljenje, ki je pri večini uspešno. Bolečine v sklepih pa lahko blažimo z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili.

Opazovanje po ugrizu klopa:

Verjetnost, da po vbodu/ugrizu klopa zbolimo, je na srečo razmeroma majhna, in to iz več razlogov:

ker niso okuženi vsi klopi, ampak le manjši del,
ker pride do okužbe redko, tudi če nas vbode okužen klop,
ker le del oseb, pri katerih nastane okužba, tudi zboli.

KLOPNI MENINGOENCEFALITIS:  
–          Po 7 do 14 dneh se pojavijo gripi podobne težave: utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol.

–          Sledi nekaj dni do tri tedne trajajoče obdobje brez znakov bolezni.

–          Sledi druga faza bolezni z visoko temperaturo, močnim glavobolom, slabostjo in bruhanjem in lahko celo z nezavestjo ali smrtjo.

–          Na mestu vboda klopa pri klopnem meningoencefalitisu praviloma ni opaznih sprememb na koži.

–          Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko učinkovito zaščitimo s cepljenjem!

LYMSKA BORELIOZA:
–          Navadno se začne po nekaj tednih z značilnim izpuščajem na mestu vboda klopa: pojavi značilna obročasta rdečina, ki se širi navzven in v sredini bledi.

–          Rdečina, ki se pojavi prvi dan po ugrizu klopa, je lokalna reakcija na ugriz klopa in ne znak Lymske borelioze.

–          Bolezen se lahko kasneje izrazi kot prizadetost srca, živčevja in sklepov.

V primeru, da sumimo, da smo zboleli za katero od zgoraj omenjenih bolezni, je potrebno obiskati zdravnika.

Ukrepi za preprečevanje bolezni, ki jih prenašajo klopi:

Ko gremo v naravo, bodimo primerno oblečeni.
Telo naj bo čim bolj pokrito: hlače naj bodo dolge, s hlačnicami v obuvalu, srajca z dolgimi, zapetimi rokavi, oblačila pa svetle barve, saj na njih lažje opazimo klope.

Možna je zaščita z repelenti, vendar zaščita s sredstvi za odganjanje mrčesa ni povsem zanesljiva in deluje sorazmerno kratek čas. Ta sredstva so tudi potencialno škodljiva, še posebno ob pogosti in nepravilni uporabi.

Če imamo klopa, ga čimprej odstranimo.
Cepimo se proti virusnemu meningoencefalitisu.