petek, 26 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: Brenčači s Kresom in Louiso oz. plesom in petjem

FOTO: Brenčači s Kresom in Louiso oz. plesom in petjem

Mirnopeški brenčači še naprej skrbijo za pestro dogajanje v Mirni Peči. Tako je Kulturno društvu Četrtkova brenčanja v Mirni Peči ta četrtek pripravilo zgodovinski oz. etno – plesni prelet s Folklornim društvom Kres in posebno gostjo.

Folklorna dediščina je bogata in lepa, razvila se je sčasoma, spontano, naravno. Sama in nihče je ni “izumil”. V dragocenih ljudskih pesmih so pogosto ohranjene značilnosti, ki so imele nekoč magičen in obredni pomen. Z njimi so nekoč in se še dandanes prenašajo zgodbe iz kraja v kraj in iz roda v rod. So način izražanja, sopotnica pri vseh življenjskih prelomnicah. Pomembno je besedilo, melodija se mu prilagaja in mu sledi. Pri plesu pa je običajno v ospredju skupina, ki lahko izbere ali spodbuja pare in posameznike, da se izkažejo s svojo spretnostjo.

Najbližje folklorno društvo, ki skrbi, da ljudski ples ne odide v pozabo, nam je Folklorno društvo Kres iz Novega mesta. Člane društva, ki šteje skoraj pol stoletja, poleg kakovosti in visokega nivoja izvajanja povezujeta dobra volja in ljubezen do ljudskega izročila. Več kot 130 članov je vključenih v dve otroški, mladinsko, vodilno, mlajšo veteransko, godčevsko in tamburaško skupino ter v pevski sestav Li-La.

Tokrat so nas počastili z nastopom, med katerim je več kot 150 obiskovalcev v avli Osnovne šole Toneta Pavčka v Mirni Peči občudovalo in uživalo v njihovi pevsko-plesni predstavi. Po uvodu, v katerem smo Brenčači na kratko opisali nastanek ljudskih plesov in orisali zgodovino novomeške skupine Kres, so člani in članice tamburaške sekcije melodično in usklajeno zaigrali in zapeli dve ljudski pesmi. Pet parov plesalcev v različnih narodnih nošah je zaplesalo, zatem pa je sledilo presenečenje.

Skozi vrata je prikorala lepa, fina dama s kovčkom in v dragem krznenem plašču. Louisa. Tako je povedala, da ji je ime. Razložila je, da je Štefova sestrična iz daljne Kanade, ki se je vrnila v domače kraje po dolgih, dolgih letih. Kar malce je bila izgubljena. Pred skoraj pol stoletja, ko je bila nazadnje v Mirni Peči, ni bilo tako lepe in moderne osnovne šole. Kmalu bi se izgubila, a je imela na srečo dobro vodstvo in sposobnega, privlačnega voznika, ki jo je varno pripeljal na cilj.

Pohvalila se je, da jo je na Brniku pobral “en joung in sexy taksidrajver”. Nemudoma sta se ujela. Želela sta se ustaviti “na enem kofi vit milk”, a so bile gostilne zaprte in Lousia ni mogla nikjer zapraviti svojih veliko, veliko kanadskih dolarjev. Tudi hecnega hišnika Štefa ni bilo, čeprav sta bila dogovorjena za srečanje. Je pa našla brenčaško skrinjico s prostovoljnimi prispevki in vanjo radodarno odložila vse kanadske dolarje. Nato je vsa vzhičena znova odhitela k svojemu lepemu “taksidrajverju”, z razlago in pod pretvezo, da bosta skupaj celo noč iskala izgubljenega Štefa.

Zatem so na oder znova stopili Kresovci in pod taktirko tamburašev je zadonela lepa melodija. Umetniška vodja Folklorne skupine Kres, Branka Moškon, je nato predstavila vseh pet narodnih noš, v katerih so plesalci predstavili zvrst ljudske umetnosti: dolenjsko, belokranjsko, prekmursko, štajersko in zgornjeposoško.

Lepo smo se imeli. Da je ljudska glasba res del vseh nas, se je več kot izkazalo tudi na Večeru s Folklorno skupino Kres. Občinstvo je ves čas prepevalo z nastopajočimi in se pozibavalo ob poskočnih, veselih ljudskih ritmih. Rajali, prepevali in plesali bomo tudi februarja, ko vas lahko že povabimo na pustno povorko in rajanje. Dobimo se na pustni torek, 21. februarja, pred mirnopeško cerkvijo sv. Kancijana. Točno uro še sporočimo. Vse šemaste pa že pozivamo k lovom za kostumi, da boste tudi vi dragoceni del letos že druge in zatorej tradicionalne pustne povorke v Mirni Peči. Naj vam še zaupamo skrivnost – slastni krofi bodo za vse maškare, luštne nagrade pa le za najbolj izvirne, še sporočajo člani Kulturnega društva Četrtkova brenčanja v Mirni Peči.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča