FOTO: Dan šole OŠ Dragotin Kette

35700
166

Na OŠ Dragotina Ketteja Novo mesto so 19. januarja praznovali dan šole, ki so ga posvetili slovenskemu pesniku po katerem šola nosi ime. Pesnik bi na ta dan imel 141. rojstni dan. V ta namen so pripravili kratek kulturni program.

Na začetku smo preko hudomušnega »Kettejevega repa«, avtorskega dela učiteljice Darinke Pirc, ter v ta namen pripravljene projekcije, obnovili znanje o omenjenem slovenskem literatu. V nadaljevanju programa so nam učenci, ob recitacijah, gibalno uprizorili dve Kettejevi pesmi: Metuljček ter Petelin in putka. Kratko proslavo smo zaključili s prepevanjem šolske himne, avtorskim delom upokojene učiteljice Hede Kastelic, ki govori o tem, da sta na naši šoli »veselje in smeh doma«. Po proslavi smo si lahko ogledali tudi dve razstavi, povezani s pesnikom, in sicer
razstavo ilustracij, ki so jih učenci ustvarili ob prebiranju Kettejevih pesmi in basni, ter razstavo pesnikovih del.

Kette je bil res velik literat, kot pravi naš »rep«. Spadal je v obdobje slovenske moderne, skupaj z Murnom, Cankarjem in Župančičem, s katerimi je v slovensko književnost vpeljal nove teme, motive, izraze in mišljenja.

S pesnikom sta povezana tako naša šola in kot tudi naše mesto. Ker je nekaj časa živel v Novem mestu, se tu zaljubil in napisal nekaj najlepših ljubezenskih verzov, se po njemu, poleg naše šole, imenuje tudi drevored ter vodnjak na Glavnem trgu. Na naši šoli ob kulturnem prazniku zaposlenim in učencem podeljujemo Kettejeve nagrade za pomembne dosežke na področju kulture.

Vsako leto pa se na dan pesnikovega rojstva vsi zberemo v jedilnici, kjer ugasnemo luči in odpremo oči ter uživamo v izvirnih točkah, povezanih z njegovimi deli; od senčnih lutk do omenjenega »repa« in lutkovnih predstav ter se vedno znova čudimo, ko vidimo, kaj vse nam lahko s skupnimi močmi uspe… Kako prav je imel Kette, ko je v basni Mravlji ugotovil, da se z majhnimi koraki daleč pride, so sporočili iz šole.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj