torek, 14 maja, 2024
DomaLokalnoFOTO: Dan Zemlje v vrtcu Plavček

FOTO: Dan Zemlje v vrtcu Plavček


22. aprila obeležujemo dan Zemlje z namenom, da bi razvijali zavest o varovanju okolja v času, ko se soočamo z okoljsko problematiko, kot je onesnaženost zraka, klimatske spremembe in globalno segrevanje.

V vrtcu Plavček Kostanjevica na Krki v oddelku Polžki smo si na ta dan ogledali kratko izobraževalno risanko z naslovom Lepši svet- Odpadki, nato pa se pogovorili o naših navadah ravnanja z odpadki. Vzgojiteljice že najmlajšim otrokom od vstopa v vrtec dalje privzgajamo ekološko usmerjene vrednote, tako se med našimi materiali za ustvarjanje večkrat znajdejo kartonski tulci, plastični pokrovčki, KEMS embalaža ipd. S tem otrokom pokažemo, kako lahko nek odpadek recikliramo in z njegovo večkratno uporabo pripomoremo k varovanju našega planeta. Na današnji dan pa smo naredili še korak dlje, saj smo v lončke od jogurta posejali semena buč, ki so bila pridobljena z ekološko pridelavo.

Otroci so imeli veliko priložnosti za raziskovanje lastnosti zemlje. Opazovali so sestavo in barvo zemlje, ugotavljali, kako prepustna je, jo tipali in vonjali. Nato so jo dali v lončke, kamor so posejali seme buče hokaido. Otroci so dobro vedeli, da je potrebno na koncu zemljo s semeni dobro zaliti, saj tudi doma sodelujejo pri sejanju na vrtovih. V ta namen smo v pokrovčke majhnih plastenk navrtali luknjice in dobili prave male zalivalke. Na koncu pa smo lončke postavili na okensko polico v igralnici in potrudili se bomo, da bomo vzgojiti močne sadike, ki jih bomo lahko kaj kmalu odnesli domov na svoje vrtičke, so še sporočili iz vrtca Plavček.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča