ponedeljek, 26 februarja, 2024
DomaLokalnoFOTO: Delavnica Vzgojimo si svojo sadiko zelišča

FOTO: Delavnica Vzgojimo si svojo sadiko zelišča

Pomlad je čas, ko se začenja novo življenje. Peti začnejo ptički, prebujati se začnejo rastline. Tudi nam ne da miru, začnemo brkljati po vrtu. Velikokrat smo razočarani, ker nem je čez zimo ugasnilo življenje te ali one rastline. Po navadi vedno tiste, ki nam je bila najljubša.

V Zeliščarskem centru JV Slovenije smo preteklo soboto, 20. marca, novo sezono pričeli z delavnico Vzgojimo si svojo sadiko zelišča, ki jo je vodil izkušeni zeliščar Milan Kalan iz Zeliščne kmetije Kalan. Udeležencem smo dali priložnost, da se naučijo, kako si lahko sami vzgojijo svojo rastlino. Po krajšem teoretičnem uvodu smo si ogledali zeliščne grede, ki smo jih že pripravili na novo sezono, in na praktičen način prikazali različne možnosti vzgoje sadik in semen. Nato so udeleženci sami posejali seme, ki so ga dobili na delavnici. Naučili smo se, kako razmnožujemo rastline z grebeničenjem in delitvijo korenin. Dobili smo tudi odgovore na mnoga vprašanja o vrstah zavarovanih prostorov, setvenih ploščah in lončkih, substratih, sredstvih za razkuževanje, dognojevanje in zaščito; o semenih najpogosteje uporabljenih zelišč v Sloveniji; o tem, kdaj sejemo rastline, kako hranimo semena, kdaj prekinemo počitek semen in še veliko več koristnega iz bogate zakladnice znanj in izkušenj Milana Kalana.

Z delavnicami in predavanji za ljubitelje in pridelovalce zelišč bomo nadaljevali v mesecu maju, vabljeni k spremljanju spletne strani www.zeliscarski-center.com in Facebook strani Zeliščarski center JV Slovenije.

(tekst in foto: Rok Petančič, Občina Škocjan)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča