četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaFOTO: Dobra udeležba na predčasnem glasovanju

FOTO: Dobra udeležba na predčasnem glasovanju

Mineva drugi dan predčasnega glasovanja pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami. V torek, na prvi dan predčasnega glasovanja, je bila na voliščih po Sloveniji gneča, prišlo je približno trikrat več volivcev kot na prvi dan predčasnih volitev leta 2018. Takrat je bila udeležba na prvi dan predčasnega glasovanja 0,68-odstotna, letos pa je bila 2,1-odstotna, so sporočili iz DVK.

Volivcem se za predčasno glasovanje ni treba prijaviti, s seboj pa morajo imeti osebni dokument, s katerim se lahko identificirajo. To je lahko osebna izkaznica, potni list ali vozniško dovoljenje. Predčasno glasovanje je tudi na UE Novo mesto, in sicer med 7. in 19. uro, do vključno četrtka. 

Volivke in volivci imajo le še danes čas, da oddajo prijavo za glasovanje na domu ob nezmožnosti obiska volišča in za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča na t. i. voliščih omnia. Namenjena so volivcem, ki bi radi svoj glas oddali zunaj kraja stalnega prebivališča, po državi jih bo v nedeljo odprtih 88. Vlogo lahko oddajo tudi izseljenci, ki imajo stalno prebivališče v tujini, a bodo na dan glasovanja v Sloveniji.

Prav tako se izteče tudi rok, do katerega lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli zglasiti na volišču, zahtevajo glasovanje na domu. Tokrat bodo morali za tak način glasovanja priložiti potrdilo oz. obvestilo zdravnika. Volivci, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, pa potrdila ne potrebujejo, ampak morajo predložiti zgolj dokazilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji (npr. SMS-sporočilo ali potrdilo zVem).

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča