sobota, 20 aprila, 2024
DomaKulturaFOTO: Dobreč - Najboljši tamburaški orkester

FOTO: Dobreč – Najboljši tamburaški orkester

Orkester se je po treh letih, v manjši zasedbi, zopet udeležil svetovnega tamburaškega festivala TamburicaFest in zelo uspešno predstavljal Slovenijo. V Novem Sadu, na trdnjavi Petrovaradin, je med 19. in 21. avgustom 2021 nastopilo šest orkestrov iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in Romunije. Na najboljšem festivalu etno glasbe, kjer vsako leto nastopijo le najboljši tamburaški orkestri in vokalni solisti, so še enkrat dokazali, da zares prispevajo k ohranjanju in prepoznavnosti slovenske kulture, saj nas vsakič uspešno predstavljajo na tekmovanjih s hudo konkurenco. Leta 2018 so Novi Sad zapustili s posebno nagrado strokovne žirije za umetniški vtis ter tretjo nagrado festivala, letos pa so se v Belo krajino vrnili z nagrado za najboljši tamburaški orkester, katero jim je predal direktor festivala dr. Jovan Pejčić!

TamburicaFest je izjemno pomemben dogodek za vsakega tamburaša kot tudi ljubitelja tamburaške glasbe, saj je to priložnost, da se vsak orkester dokaže in pokaže svoje zmožnosti. Pomembno je, da se tamburaštvo v Sloveniji razvija, priložnost za to pa so prav takšni dogodki, zaradi tega je ta zmaga toliko bolj pomembna tako za Dobreč kot tudi Slovenijo.

Tamburaški orkester Dobreč je eden izmed vodilnih orkestrov v Evropi, ki je bil ustanovljen leta 1993 in od tedaj neprestano deluje, dosega vrhunske rezultate, razvija glasbeno ustvarjalnost ter povezuje mlade glasbenike naše regije. Orkester odlikuje odlična dinamika, melodičnost, usklajenost ter samosvoj zvok, ki vsakič znova očara publiko.

Orkester ne le prispeva k ohranjanju in prepoznavnosti slovenske kulturne identitete, temveč se tudi uspešno predstavlja na mednarodnih tekmovanjih, gostovanjih, dosega različne množice, uspešno izvaja različne glasbene žanre ter nenehno dokazuje, da tamburaška glasba nima meja. Tamburaški orkester Dobreč se lahko pohvali z odmevnimi nastopi kot so recimo spremljevalni orkester prireditve Klic dobrote, koncerta Radia Ognjišče v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ter sodelovanji s pevci kot so Elda Viler, Oto Pestner, Lado Leskovar, Severa Gjurin, Helena Blagne.

Najbolj pa so ponosni na uprizoritev prve tamburaške opere na svetu, kjer so bili osrednji nosilec. Pot tamburaškega orkestra Dobreč v Novi Sad so podprli: KMS Malerič, Dolenjske lekarne, Kolpa d.d., Polycom Škofja Loka d.o.o., JSKD OI Črnomelj

(foto: Nikola Stojanović)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča