FOTO: Dobrodelna dražba za pomoč ljudem v stiski

0
288

20-letnica Sklada za pomoč ljudem v stiski pri OZ RKS Novo mesto – DOBRODELNA DRAŽBA UMETNIŠKIH DEL ZA NAJNUJNEJŠE ŽIVLJENJSKE STROŠKE

V vseh dvajsetih letih je Območno združenje RKS Novo mesto iz sredstev Sklada za pomoč ljudem v stiski razdelilo 46.738 paketov s hrano, 2023 finančnih pomoči, 2330 bonov za šolske potrebščine, 348 štipendij, v skupni vrednosti 1.428.500 eevrov. Petim družinam so zgradili hiše, sedmim družinam obnovili hiše in jih usposobili za dostojno bivanje, šestim prekrili strehe, štirim invalidnim osebam postavili dvigala, štirim otrokom omogočili dodatna zdravljenja in dvema invalidoma nabavili skuterje ter trem socialno šibkim družinam avtomobile.
Pokrovitelj Sklada za pomoč ljudem v stiski je vseh 20 let Krka, tovarna zdravi, d. d., Novo mesto, ki z znatnim vsakoletnim prispevkom v sklad in sodelovanjem v vseh humanitarnih akcijah za posameznike, izkazuje največjo družbeno odgovornost v našem prostoru.

V okviru obeležitve 20-letnice Sklada za pomoč ljudem v stiski smo pripravili več prireditev pod naslovom Nisi sam. Letošnja zadnja je bila dobrodelna dražba umetniških del, v sredo, 4. decembra, v KCJT Art Cafe.
Za dražbo nam je sedem umetnikov podarilo svoje slike: Alojz Konec, Jože Kumer, Jože Marinč, Jožica Medle, Andreja Schwenner, Janko Orač in Igor Obradinović. Tri slike sta podarila dva donatorja, avtorji del so: Wang Huiqin, Jože Kumer in Vladimir Lamut.

Dražbo je popestril s svojim nastopom gledališki igralec Nik Škrlec. Za vinarske užitke je poskrbela Klet Zajc, za kulinarične pa gostilna Jakše.
Zbrane je nagovorila predsednica OZ RKS Novo mesto Vesna Dular in povedala, da z dražbo želijo napolniti vrečo sklada, iz katere celo leto zagotavljajo različne vrste pomoči. Predsednica Sklada za pomoč ljudem v stiski Jelka Anžlin pa se je zahvalila vsem, ki so prispevali, da je dogodek uspel, še posebej pa donatorjem za slike ter podelila posebno priznanje za prostovoljno delo ob praznovanju obletnice sklada Nuši Rustja.

Umetniška dela je odkupilo podjetje Krka, d.d. in posamezniki, ki so izkazali poseben dobrodelni čut. Zbrana sredstva 9550 eevrov od dražbe umetniških slik in 422 eevrov donacij, skupaj 9972 evrov, bo namenjenih plačilu položnic za najnujnejše življenjske stroške, ki jih razdelimo vsako leto v znesku 20.000 evrov približno 200 družinam za pomoč pri kritju položnic. V tem času je predvsem veliko prošenj za kritje stroška kurjave, kot je naslednja.

Gospa ima 56 let, ima dva poklica, zadnja leta je delala kot socialna oskrbovalka v domu starejših občanov, od decembra 2018 pa je zaradi bolezni brezposelna. Živi v podnajemniškem stanovanju, prosi, da ji pomagamo pri plačilu kurjave. Z denarno pomočjo si je ne more privarčevati, ker ima visoke stroške najemnine, ji za hrano ostane bore malo. Takih zgodb je veliko. Z zbranimi sredstvi bo nekoliko lažje. Sekretarka Barbara Ozimek

(foto: Boštjan Pucelj)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj