FOTO: Dol. Toplice s Stražo v znamenju čebel in medu

0
626

Čebelarska zveza Slovenije, Čebelarsko društvo Straža-Dolenjske Toplice, Občina Dolenjske Toplice in Občina Straža organizirajo 21. maja 2022 v Dolenjskih Toplicah 19. čebelarski praznik in obeležitev 5. svetovnega dne čebel. Ob 11. uri sledi prireditev in po prireditvi ogled spremljajočega programa in kulturnih znamenitosti. Na prireditvi pričakujemo okrog čez 60 društev iz vse Slovenije, kar pomeni cca. 1000 čebelarjev in gostov iz vse Slovenije in tujine.

S čebelarskim praznikom se tradicionalno spominjamo rojstnega dne velikega slovenskega čebelarja Antona Janše, rojenega 20. maja 1734 v Breznici na Gorenjskem. Slovenski čebelarji že od leta 2003 na ta dan praznujejo svoj čebelarski praznik. Janša, ki se je rodil pred 281 leti je bil prvi učitelj modernega čebelarstva na svetu.

Poleg čebelarskega praznika Slovenija in z njo ves svet 20. maja obeležuje svetovi dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacija združenih narodov razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo.

Z dogodkom torej obeležujemo dvojno praznovanje. Dogodka se bodo poleg članov čebelarskih društev udeležili tudi drugi domači in tuji gostje.

Osrednji gostje dogodka bodo:
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, Predsednik ČD Straža-Dolenjske Toplice, župan Občine Straža Dušan Krštinc, župan Občine Dolenjske Toplice Franci Vovk, Lucas Aleandro Garibaldi, kot prejemnik najvišje državne nagrade Zlata čebela, Dejan Židan, kot vodja projekta svetovnega dne čebel, Peter Kozmus – predsednik Sveta za čebelarstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in aktualna Medena kraljica.

Program bo obogaten s kulturnim programom, ki se bo pričel s prihodom praporščakov čebelarskih društev, igrala bo Veteranska godba Straža, Pevsko inštrumentalna glasbena skupina Glasbene šole Lipičnik in Glasbene šole Trebnje ter Miha Pavlin. Veteranska godba Straža bo premierno zaigrala Slakovo skladbo Čebelar v priredbi Toneta Kralja. Na sami prireditvi bodo podeljena tudi priznanja vzrejevalcem matic, predan pa bo tudi prehodni prapor organizatorju naslednjega, 20. srečanja čebelarjev, to je Čebelarskemu društvu Henrika Peternela Celje in sicer predsedniku društva Gorazdu Gradišniku. Prapor bo predal predsednik Čebelarskega društva Straža – Dolenjske Toplice Anton Andrejčič.

Čebelarji in gostje si bodo lahko poleg osrednje prireditve ogledali tudi tržnico lokalnih ponudnikov, razstavo slik postavljenih čebelarskih panjev po vsem svetu, 3D-kranjico – čebelo velikanko, Čebelarstvo Kapš, destilarno in čokoladnico Berryshka, Hudičev turn, Depo starodobnikov, Muzej Kočevarjev staroselcev, Bazo 20 in čebelarski dom v Podstenicah.

»V deželi odličnega medenja«
Kočevski rog in straški gozdovi predstavljajo eno izmed najbolj medovitih območij Slovenije, kamor se pripeljejo številni prevozni čebelarji iz vse Slovenije. To dokazujejo nadpovprečni donosi medu in številna priznanja na raznih tekmovanjih. Lahko se pohvalimo, z nazivom šampiona, ki ga je v letu 2021 na ocenjevanju medu na 29. kmetijsko-živilskega sejma Agra prejel gozdni med Čebelarstva Kapš iz Rumanje vasi.
Naj medi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj