FOTO: Dolenjski oblikovalci v Parizu

FOTO: Dolenjski oblikovalci v Parizu

-
0 420

V organizaciji Centra za kreativnost (CzK), ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO), so se ta konec tedna, med 6. in 10. septembrom, na sejmu Maison et Objet v Parizu predstavili izbrani slovenski oblikovalci in neodvisni proizvajalci pohištva. Razstava z naslovom Odprti smo!  je bila aprila prvič predstavljena na milanskem tednu oblikovanja in vključuje nekatere izmed najbolj svežih in kakovostnih izdelkov sodobnega slovenskega oblikovanja. Slovenija se na sejmu predstavlja s kar dvema razstavama, saj šest slovenskih podjetij že četrtič zapored razstavlja tudi na razstavi v organizaciji agencije SPIRIT. Včeraj, 9. septembra, so na slovenskem razstavnem prostoru skupaj pozdravili obiskovalce in predstavili slovensko oblikovanje, sledilo pa je vodstvo po razstavi Odprti smo! Predstavila sta se tudi Domen Gregorič z Mirne, ki ustvarja pod znamko Aklih ter Rokodelski center Ribnica.

Na včerajšnjem sprejemu na slovenskem razstavnem prostoru, ki so se ga udeležili tudi predstavniki pariške gospodarske zbornice (CCI Paris), podjetja in partnerji, je zbrane nagovorila slovenska veleposlanica Republike Slovenije v Franciji Metka Ipavic, ki je v pozdravnem nagovoru povedala, da je prisotnost na sejmu nadvse pomembna, saj poleg predstavitve vrhunskega slovenskega oblikovanja in opreme pomeni tudi pomembno stičišče za izmenjavo idej, spremljanje globalnih trendov in oblikovanje novih partnerstev. »Slovenija je ponosna na tradicijo svojega dizajna, bogato industrijsko ter oblikovalsko kulturo in estetiko. Imamo številne vrhunske oblikovalce in proizvajalce, ki ustvarjajo doma in v tujini.

Slovenska podjetja so tudi prejemniki številnih mednarodnih nagrad (kot je red dot) za inovativnost, pohištvena industrija in oblikovanje pa je ena od tržnih niš, s katero želimo bolj prodreti na globalni trg,« je uspeh slovenskega oblikovanja povzela veleposlanica in dodala, da so v okviru aktualnega Akcijskega načrta sodelovanja Slovenije in Francije med prioritetami tudi skupni projekti na področju industrijskega oblikovanja in predstavitev na sejmu je prvi korak k izpolnjevanju tega. (Ana Škreblin)