FOTO: Dolenjski zmagovalci programa VARNO NA KOLESU

FOTO: Dolenjski zmagovalci programa VARNO NA KOLESU

-
0 96

Osnovna šola, ki je na Dolenjskem zbrala največ tocčk v sklopu razpisa Varno na kolesu in prejela donacijo v višini 300 €, je OŠ Bršljin Novo mesto. Drugouvrščena šola v regiji z donacijo 200 € je OŠ Milana Majcna Šentjanž. Tretje mesto in donacijo v višini 100 € si je zagotovila Osnovna šola Brusnice. OŠ Dolenjske Toplice je dodatno prejela posebno priznanje in zahvalo za večletno uspešno sodelovanje v okviru programa Varno na kolesu. Prvo- in drugouvrščeni OŠ se z uvrstitvijo v finalni izbor tako še naprej potegujeta za naziv vseslovenskega zmagovalca razpisa Varno na kolesu 2017/18, glavno donacijo v višini 1.000 € in druge privlačne nagrade. Razglasitev bo potekala na veliki zaključni prireditvi, 24. maja, v Ljubljani. Nagrajencem in vsem sodelujočim je čestital tudi Ladko Petretič, župan Občine Kostanjevica na Krki, ki se je udeležil prireditve ter pozdravil misijo programa Varno na kolesu.

Program Varno na kolesu že šesto leto zapored združuje kolesarje številnih osnovnih šol iz različnih slovenskih regiji in to z enotnim ciljem – mlade kolesarje dobro pripraviti na samostojno vožnjo s kolesom v prometu, jim podariti potrebno prometno znanje, jih spodbuditi k varni uporabi kolesa v vsakdanjem življenju in jih podučiti o trajnostni vlogi kolesarjenja za naše okolje.

Na OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki je bilo v sklopu regionalne prireditve Varno na kolesu vabljenih skupno 500 sodelujočih dolenjskih kolesarjev iz 15 različnih lokalnih OŠ. V programu Varno na kolesu letos sodeluje več kot 100 slovenskih osnovnih šol.

Predstavnik organizatorja programa Varno na kolesu, Bojan Žibert iz družbe Butan plin, je poudaril: »Pred šestimi leti smo oblikovali program Varno na kolesu, da bi krepili potrebna znanja in veščine za večjo varnost najranljivejših skupin v prometu – kamor sodijo kolesarji ter spodbudili uporabo kolesa kot odličnega spremljevalca za doseganje bolj trajnostnih oblik mobilnosti. Zahvala gre tako vsem učiteljem, ki so prepoznali koristnost projekta in prenašajo to pomembno sporočilo tudi mladim generacijam. Od uvodne peščice sodelujočih osnovnih šol smo uspeli projekt razširiti na vso Slovenijo in do danes smo združili že več kot 14.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 različnih osnovnih šol.«

Vsi prisotni učenci in učenke so z zanimanjem spremljali uradni program in uživali v nastopih učencev OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki. Razveselili so se tudi donacije kolesarsko obarvanih praktičnih nagrad, nazadnje pa so se podali še na kolesarski poligon, ki ga je pripravila Agencija za varnost v prometu in se pridružili predstavitvi Policije ter spoznali kolesarjenje na trenažerju s predstavniki Kolesarskega kluba Adria inKolesarske zveze Slovenije.

Pred pobegom na šolsko dvorišče je napočil čas podelitve priznanj in nagrad vsem sodelujočim, ter predaja zahval mentorjem, ki otroke uspešno vodijo skozi program Varno na kolesu in opravljanje kolesarskega izpita.

Osnovna šola, ki je na Dolenjskem zbrala največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu in prejela donacijo v višini 300 €, je OŠ Bršljin Novo mesto. Drugouvrščena šola v regiji z donacijo 200 € je OŠ Milana Majcna Šentjanž, tretje mesto pa je zasedla Osnovna šola Brusnice in si tako prislužila donacijo v višini 100 €.

OŠ Dolenjske Toplice je dodatno prejela posebno priznanje in zahvalo za večletno uspešno sodelovanje v okviru programa Varno na kolesu.