FOTO: Dvakrat zlati na podjetniški olimpijadi v ZDA

0
320

Težko pričakovane počitnice za učence, dijake in študente so vendarle prišle. Še pred njimi sta dve ekipi iz Novega mesta, Unibill in Heijus, pokorili svetovno podjetniško konkurenco na GENIUS OLYMPIAD-i v Združenih državah Amerike in se vrnili z zlatima medaljama v svojih kategorijah. Kje so temelji takšnega uspeha?

Na šolsko leto 2018/19 in delo z mladimi gledamo v Razvojnem centru Novo mesto z velikim ponosom. Vrh uspehov sta omenjeni medalji, vendar je bilo pred tem pretečenih veliko kilometrov.

Mentorji so temelj

Ključno za takšne uspehe je najti prave mentorje, ki vidijo podjetnost, ustvarjalnost in inovativnost, kot pomembne elemente prihodnosti mladih in so pripravljeni vlagati svoj čas, znanje in energijo v poučevanje teh vrlin. Mrežo mentorjev na osnovnih, srednjih, višjih šolah in fakultetah zadnja leta zelo intenzivno gradimo in praktično ni šole na Dolenjskem, s katero ne bi sodelovali ali bili vsaj v stiku glede vsebin podjetnosti. Ti mentorji so temelj, na katerih gradimo aktivnosti.

Jesenski štart na polno

Podjetniške skupine so jeseni začele s Podjetniškim izzivom »selfi« točk na Dolenjskem, nadaljevale z novembrskim Startup vikendom, ki je privabil preko 100 obiskovalcev in na zaključnem dogodku predstavil rekordnih 13 podjetniških idej.

Da so naše ekipe dobre tudi na državnem nivoju, smo dobili potrditev na decembrskem polfinalnem tekmovanju javne agencije SPIRIT Slovenija in Slovenskega podjetniška sklada (SPS) »Realizirajmo podjetniške ideje mladih skupaj«. Tu je bilo izbranih in nagrajenih deset najbolj perspektivnih dijaških podjetniških idej iz cele Slovenije. Sedem ekip, ki so med drugim prejele 500 eur investicije, je bilo naših. Naključje? Poglejmo naprej …

Premierno

V februarju je sledilo nekaj novega, svežega – Prvo regionalno tekmovanje podjetniških idej Jugovzhodne Slovenije POPRI. S tem tekmovanjem smo želeli, da mladi že v tem obdobju resno zagrizejo v svoje poslovne modele. Odziv je bil odličen, saj se je na tekmovanje prijavilo 23 ekip iz petnajstih šol. Prvi dve mesti v vsaki starostni kategoriji pa sta pomenili direktno uvrstitev v finale državnega tekmovanja. Tu smo prvič slišali o produktih Heijus in Unibill, čeprav so nam bili obrazi ekip poznani že iz Startup vikenda in Spiritovega tekmovanja.

Za POPRI se je odvilo še Finale Spiritovega državnega tekmovanja in tu sta dve naši ekipi, Heijus in Ola nogavice prejeli dodatno finančno podporo 1.000 EUR in mentorstvo za nadaljnji razvoj. In te male finance so ob prvih podjetniških korakih še kako pomembne. Z njimi se nabavi material za prve prototipe, naredi se prvo verzijo spletne strani, pa še kakšen letak se stisne zraven. Vse, kar je nujno, da se na začetku preveri ali je produkt zanimiv za trg.

Tekmovanje z 99 idejami in 314 mladimi

Toliko je bilo prijavljenih na letošnje državno prvenstvo POPRI v Novi gorici. In tu se pohod na olimpijado začne. Najprej se je potrebno prebiti, ob boku vseh ostalih prijavljenih, v finale. Po dve naši ideji iz vsake kategorije sta to storili že z zmagami v Novem mestu, ostale ekipe so to storile, ko so premagale druge prijavljene iz cele Slovenije. Imeli smo kar težave hiteti iz ene predavalnice v drugo, da bi ujeli vseh 8 novomeških predstavitev v finalu. Od ponosa smo zaposleni na Razvojnem centru Novo mesto in mentorji zrasli za kakšen centimeter. Pa ne samo zato, ker so se mladi odlično odrezali pri svojih predstavitvah, temveč ker vemo, kje so bili jeseni, na tistem prvem podjetniškem izzivu in kje so bili s svojim poslovnim modelom in pitchom sedaj, nekaj stopnic višje, bolj samozavestni, odločni in polni podjetniškega znanja. Ta stalna nekajmesečna izpostavljenost podjetniškim aktivnostim je privedla do tega, da sta ekipi UniBill in Heijus navdušili komisijo ter zasedli prvo in drugo mesto v kategoriji srednješolcev in si priborili vstopnico za GENIUS OLYMPIAD 2019 v ZDA.

Potreben je izjemen pogum

Predstavljajte si … Stari ste 18, 19 let in potujete v Ameriko, kjer boste, v angleščini seveda, ob ostali svetovni konkurenci mladih uspešnih podjetnikov predstavljali svojo podjetniško zgodbo, ki je stara nekaj mesecev. Ne moremo si misliti, koliko poguma je potrebnega za to. Pa vendar, obe ekipi sta, ob podpori odličnih mentorjev, izpilile svoje angleške predstavitve in šle v boj. Na odru sta navduševali s svojima odličnima produktoma, Unibill z aplikacijo za shranjevanje računov, Heijus s svojo funkcionalno pijačo. Obe ideji sta dobili zlati medalji, Unibill celo tako imenovano Grand Award – postali so veliki zmagovalec GENIUS OLYMPIAD v kategoriji Business!

Ameriški dnevi pa niso prinesli samo boja in medalj, temveč predvsem neprecenljivo življenjsko izkušnjo. Takšno, ki te opogumi za naslednje korake prihodnosti, bodisi v karieri bodisi v poslu. Odličen primer je Beesmetic, kozmetika iz medu, ki je v Ameriko potovala leta 2017 in sedaj, dopolnjena z ostalimi člani takratnega podjetniškega krožka, nadaljuje svojo podjetniško pot.

Zlati medalji sta tu, kaj sedaj?

Omenili smo sistematičnost in delo na dolgi rok. In tako že nadaljujemo … Včeraj smo se z našimi mentorji zbrali v inkubatorju, lahko bi rekli na pripravah za novo sezono. Skupinsko bomo namreč pregledali prijavnico za nov SPIRIT-ov razpis za razvijanje podjetništva v naslednjem šolskem letu in oddali prijavo. Število konzorcijev raste, število odličnih mladih ekip in dobrih produktov tudi. Češnja na torti pa so mladi podjetniki, ki so že ali pa so tik pred tem, da ponudijo svoje produkte v prodajo. Tisto pravo, ki prinaša prihodke, evre. Dijaški oz. študentski status je žal pri tem ogrožen, vendar tudi tu iščemo nove rešitve.

Če povzamemo, za medaljo na olimpijadi potrebujemo:

  • Odprtost šol za nove vsebine inovativnosti, podjetnosti in sodelovanje v podjetniških aktivnostih, ki jih izvaja Razvojni center Novo mesto,

  • odlične mlade posameznike, ki so aktivni pri razvijanju svojih lastnih idej,

  • sistematično delo z mentorji in izpopolnjevanje le teh,

  • usklajenost aktivnosti z ostalimi tekmovanji (SPIRIT, POPRI, …), da ne pride do zasičenosti vsebin,

  • strast in predanost do dela z mladimi.

 Še nekaj mladih ekip imamo v razvoju in verjamemo, da boste v nadaljevanju slišali tudi za ostale ideje, kot so Noutbuk, Ola Nogavice, Skripsi, WiC papir…

 Simon Jeraj Razvojni center Novo mesto d.o.o.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj