FOTO: FB sporočila ilegalcev na poti v EU, nesnaga v gozdovih

0
3911

Slovenija še naprej sama brez pomoči ostalih držav članic EU varuje t.i. južno – zunanjo šengensko mejo. Pri tem so policisti in vojska, ki se je v zadnjem obdobju aktivneje vključila v ta projekt, dokaj uspešni. Vsak dan prestrežejo več deset ilegalcev, ki nezakonito in ponekod na zelo nedostopnih mestih vstopajo v Slovenijo. Vse ilegalce je očitno težko odkriti in prijeti.

In kot vse kaže tega še ne bo kmalu konec. To lahko namreč spremljamo na socialnih omrežjih. Migranti oz. harraga so ljudje iz držav severne Afrike, ki zapustijo svojo celino in na vsak način želijo doseči Evropo, pri sežgejo svoje dokumente in želijo azil. V prevodu naj bi harraga označevala gorečnost oz. požig meja in morja za doseg cilja. Pred tem so se migranti iz Alžirije, Maroka in Tunizije na pot odpravljali s čolni do Gibraltarja, Španije, Malte, Italije in podobno. V zadnjem letu pa jih je vse več, ki se na pot odpravljajo po kopnem, po t.i. balkanski poti. Največji motiv za takšno migracijo so večinoma ekonomske in politične razmere v državah.

Na socialnem omrežju smo v teh dneh zasledili profil z imenom Haraga City 16, kjer mlajši moški objavljajo svoje napotke za pot (od opreme, obleke, primernega mobilnega telefona, ..), izkušnje na poti in da jim je Slovenija odskočna deska v obljubljeno Evropo. Vsaj po zadnjih objavah jim to do danes še ni uspelo, pa čeprav so nekateri tik ob meji, drugi še v Bosni. Očitno so tudi dobri lovci.

Na eni izmed fotografij, posneti ob hrvaško – slovenski meji, so zapisali: ‘iz gozdov Hrvaške na poti v Slovenijo. Dobrodošli na cilj.’

Če jim je to uspelo ne vemo, ker ni objavljene nobene fotke iz Slovenije. Vemo pa, da so policisti PU Nm v zadnjih treh dneh prestregli več kot 110 ilegalcev, med njimi tudi 8 državljanov Maroka, pet Tunizijcev in štiri Alžirce.

In očitno bo Slovenija še naprej sama varovala zunanjo šengensko mejo. Prav tako tudi kaže, da bodo lastniki gozdov morali še naprej sami čistiti gozdove odvržene nesnage ilegalcev.

(foto: FB, T. Bob., Matjaž K.)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj