petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: Gibalno ovirani na Mirni gori (GOGO)

FOTO: Gibalno ovirani na Mirni gori (GOGO)

Z inkluzijskim pohodom na Mirno goro se je minuli vikend tudi v praksi začela letošnja vseslovenska akcija Gibalni ovirani gore osvajajo. Pohod je imel tudi nekaj simbolike: potekal je na dan, 29.5., ko se obeležuje obletnica prve osvojitve Mount Everesta. Leta 1953 sta se v zgodovino zapisala Novozelandec Edmund Hillary in zdaj že pokojni Šerpa Tenzing Norgay. Ponosni pa smo, da sta ambasadorja naše akcije zakonca Andrej in Marija Štremfelj, ki bosta v zgodovino ostala zapisana kot prva zakonca, ki sta se povzpela na streho sveta, bilo je leta 1990.

Iz Planine do Mirne gore

V letošnji akciji Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO) načrtujemo 10 pohodov, uvodoma smo se odpravili v Belo krajino. Zbrali smo se v vasici Planina. Jurček Nowakk, vodja pohoda, je pred začetkom vzpona nekaj pred 9.30 podelil še zadnja navodila. Pisana druščina na raznoraznih invalidskih vozičkov se je organizirala, vodja pohoda je razporedil prostovoljce, ki so prišli na pomoč gibalno oviranim. V prvi vrsti je bilo treba namestiti „gurtne“,  s katerimi so pomagali proti vrhu. Skupine so se oblikovale glede na hitrost premikanja. Krenili smo navkreber. Tja proti Mirni gori, dobrih 1047 nad morjem. Legenda pravi, da je pod goro domoval hud zmaj, pod Mirno goro pa je tudi Zmajeva dolina. Pot je bila zanimiva. Začetek je bil osvežujočih 100 metrov navzdol po makadamski cesti, a potem je sledil dolg, dobrih 800 metrov, strm vzpon. Vmes je sledil obvezen počitek, slišali smo veliko zanimivega iz ust domačih planincev, npr. o gozdni železnici, o drvarjih nekoč, …, no pa obvezne šale, pa petje pesmi tern pregled »opreme«. Sledil je blag vzpon, pa manjši spust in zopet rahel vzpon – dobra dva kilometra se cesta blago vzpenja. Na križišču zopet postanek in priprava na vzpon, zadnjih 1300 metrov. Tu smo bili že vsi dodobra utrujeni, a smo zmogli.

Združili smo moči

Poleg akcije gibalno oviranih so se pohoda udeležile še druge akcije Odbora za planinstvo invalidov pri Planinski zvezi Slovenije: Gluhi strežejo v planinski kočah – GSPK, Nevrorazlični AMA, Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti – SSP po SPP ter seveda naši krasni ambasadorji in parašportniki, slednje je tokrat zastopala Lena Gabršček, kapetanka reprezentanca odbojke sede. Bili smo na enem hribu – pohodu, a vsak z svojo izkušnjo svojo zgodbo …

Pred kočo je sledil krajši kulturni program. „Gibalno ovirani želimo v gore čim večkrat. Zato da se gibamo, da se naše mišice sprostijo in um zbistri. Še enkrat hvala za udeležbo vsem na inkluzijskemu pohodu in izkazan interes tudi v mojem imenu. Današnji  dan je bil čista mana – hrana za dušo vseh nas. Za letos smo pripravili 10 pohodov, ki jih želimo izvesti. Upam, da bomo imeli varen korak in zdravje in da ta COVID-19 mine,“ je zbrane nagovoril Stojan Rozman, vodja delovne skupine GOGO. „Imam prijetno čast in veselje, da vas vse zbrane v imenu občine Semič pozdravim na Mirni Gori. Vi ste zmagovalci, vi ste heroji, junaki. Hvala vsem, ki ste pomagali gibalno oviranim pri prihodu na Mirno Goro. Vesel sem, ker eden od desetih pohodov akcije GOGO poteka ravno pri nas, na Mirni Gori, na tem koncu Kočevskega Roga, kjer ste lahko občutili svež zrak in mir. Sam sem pomagal do vrha Mateju. Ta ura proti vrhu nam je hitro minila,“ je povedal semiški podžupan Rudi Kofalt.

 

„Srečali smo se že devetič. Več kot je pohodov za nami, bolj smo zadovoljni. Predvsem ker smo se odločili premakniti meje izven stereotipov, ki nas postavlja v neko vlogo manj sposobnih. Mi pa dobro vemo, da lahko naredimo marsikaj, če imamo primerno podporo, če nas ljudje vzamejo resno in ne da na nas gledajo s pomilovanjem. Zato vsem spremljevalcem, prostovoljcem, Planinski zvezi Slovenije in Odboru Planinstvo za invalide/OPP (Pin/OPP) velika hvala. Ker ste nas sprejeli enakovredno. Hvala, ker ste nas vzeli medse. Mi ne vidimo hribov, jih pa zelo dobro občutimo. Izkoristimo pa še tisti preostanek vida, ki ga imamo. Hvaležni smo za vsako informacijo. Ko pa smo na vrhu, pa nismo nič manj veseli kot vsi, ki vidite. Veseli smo, ker smo uspeli premagati nekaj, kar se je na prvo oko zdelo nepremagljivo,“ pa je dodala Ana Oražem v imenu akcije Slepi/slabovidni po Slovenski planinski poti 2020-2022

„Inkluzijski pohod in pohodi, ki so se dogajali zadnja leta, so vizija in cilj tudi naše organizacije. Pohod, ki pomeni gibanje, pomeni vključenost. Želim si, da smo v nadaljevanju tako kot danes vsi vključeni. Kljub svojimi oviram imamo zagotovljene možnosti in tisto pomoč, ki jo rabimo, da skupaj preživimo te lepe sončne dni,“ je izpostavil Iztok Suhadolnik, direktor Zveze Sonček so.p.

„Prišel sem na vrh, kar pomeni, da lahko vsak pride. S kančkom dobre volje in takimi prostovoljci, kot smo jih imeli. Zato še enkrat aplavz in zahvala vsem spremljevalcem. Na pol poti sem že rekel, da se tega ne grem več. Pa sem vztrajal, ni mi žal. Naše društvo Društvo distrofikov Slovenije se je kot zadnje priključilo tej akciji, prvič smo poleg. Vesel sem, da je temu tako in še naprej smo poleg. Se vidimo na drugih kucljih,“ pa je v imenu Društva distrofikov pristavil Ivo Jakovljevič.

„Rada bi se zahvalila, ker ste me spet vzeli s sabo na pohod. Ki je ena mojih najlepših stvari v letu. Zaljubila sem se v ta projekt. Upam, da bom v tem letu še kdaj poleg, da preživimo še kak lep dan skupaj,“ pa je svoje vtise strnila parašportnica Lena Gabršček. Zbrani pred kočo so prisluhnili tudi pesmim, ki sta jih prebrala Tanja Strmčnik in Stojan Rozman.

“Kot gibalno ovirana oseba sem se prvič udeležila pohoda. Že pred nezgodo sem rada hodila na razne pohode. Na ta pohod sem se prijavila z željo, da izvem in preizkusim, na kakšen način mi bodo pomagali priti gor, tja kjer brez prave pomoči ne bi zmogla. Na pohod sem prišla z mojima dvema sinovoma, ker sem želela, da gremo v hribe skupaj in doživeli smo en res lep, rekreativen in doživljajev poln dan. Pohodov  se bom še udeleževala,“ je povedala Vesna, udeleženka pohoda.

Vrnitev v dolino

Ena skupina se je po koncu uradnega dela na Mirni gori spustila po isti poti na izhodišče, druga pa je nadaljevala pot do Baze 20. Po veliko prehojenih kilometrih, treh urah, jih pa je zadnjih nekaj metrov pred ciljem ujel dež in nekateri pohodniki so bili mokri kot miši.

Spust je za osebe na invalidskih vozičkih na ročni pogon isto naporen kot vzpon – ne gre za delo istih mišic, gre za delo, za katerega sklepi in mišice niso bile ustvarjene. Prav tako so si prostovoljci tu pri zaviranju pomagali z „gurtnami“. Kljub mehkejši podlagi ni bilo dosti spodrsavanja in je spust dobro potekal, le dlani in roke so trpele. Tisti z električnimi vozički so malce bolj uživali, saj zavira motor, le paziti so morali na kakšen dvignjen teren, da se ni poškodovalo dno vozička.

Akcija tudi letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Nicehash, s katerim upravlja slovensko podjetje H-BIT, pa ostaja ponosni generalni sponzor akcije.

Partnerji akcije so Planinska zveza Slovenije, Sonček − Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije in po novem še Društvo distrofikov Slovenije.

Delovni plan pohodov GOGO 2021

13. junij: Planina Razor

16. junij: Planina nad Vrhniko

26. junij: Čaven

27. junij: Ruška koča

17. julij: Lavričeva koča na Gradišču

4. september: Pokljuka

9. september: Vseslovenski inkluzijski pohod Ušte

16. september: Šmarna gora

23. oktober: Tončkov dom na Lisci


Za vse dodatne informacije vam je na voljo Stojan Rozman (031 536 573), vodja delovne skupine GOGO 2021.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča