FOTO: Glasbeni balzam Karlovca in Novega mesta

0
305

Glasbena šola Marjana Kozina Novo mesto je v goste povabila prijatelje iz Glazbene škole Karlovac. V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu so glasbeniki pripravili imenitno uverturo v predpraznični večer.  S številnimi svetovno znanimi melodijami v orkestralni izvedbi, so mladi glasbeniki pričarali harmonijo življenja, domišljije, igrivosti, naivnosti, zavedanja, narave in spoštovanja.

Glasbena šola Karlovac je bila ustanovljena z odredbo kraljevega namestnika 10. oktobra leta 1804. S ponosom nosi naslov najstarejše glasbene šole na Hrvaškem in je poznana kot začetnica glasbenega izobraževanja na Hrvaškem in v širši okolici. V šoli je zaposlenih 46 akademskih glasbenikov, obiskuje pa jo okoli 500 učencev. V sklopu predšolskega, osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja v šoli delujeta dva zbora in sedem inštrumentalnih zasedb. Med njimi je tudi Pihalni orkester Glasbene šole Karlovac, ki je bil ustanovljen leta 2014 za potrebe skupnega muziciranja pihalnega, trobilnega in tolkalskega oddelka. Pihalni orkester vodi Tihomir Bokun. Glasbena šola Karlovac tesno sodeluje s številnimi ustanovami, akademskimi in amaterskimi skupinami in je nosilec kulturnih dogodkov v Karlovcu in širši okolici.

MLADINSKI PIHALNI ORKESTER GLASBENE ŠOLE MARJANA KOZINE NOVO MESTO
Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto deluje z namenom, da uvaja učence v orkestralno igro, obenem pa skrbi za podmladek v pihalnih orkestrih, ki delujejo v novomeškem šolskem okolišu: Mestna godba Novo mesto, Pihalni orkester Krka, Pihalni orkester občine Šentjernej, Pihalni orkester Ave Šentjernej, Kostanjeviški pihalni orkester in Novomeški simfonični orkester. Orkester vsako leto priredi koncert v sodelovanju s pihalnim orkestrom iz druge glasbene šole, sodeluje na božičnem koncertu šolskih orkestrov, na državnih revijah mladinskih pihalnih orkestrov glasbenih šol Slovenije ter gostuje v tujini. Leta 2014 je na tekmovanju mladinskih godb prejel zlato plaketo, leta 2016 pa srebrno plaketo. Mladinski pihalni orkester šteje okoli 60 članov, zadnjih šest let pa ga vodi Rok Šincek.

(foto: Robert Kokol/Foto Asja)