četrtek, 28 marca, 2024
DomaLokalnoFOTO: Gradbeniada na ŠC Nm - nepogrešljivi bodoči mojstri in dobri mentorji

FOTO: Gradbeniada na ŠC Nm – nepogrešljivi bodoči mojstri in dobri mentorji

Na Šolskem centru Novo mesto, Srednji gradbeni in lesarski šoli, so v četrtek, 13. aprila 2023, gostili 163 dijakov in dijakinj ter 29 mentorjev iz petih slovenskih gradbenih šol, in sicer iz Celja, Kranja, Ljubljane, Maribora ter Novega mesta.

Letos so namreč organizatorji 23. državnega tekmovanja gradbenih šol – Gradbeniada, v okviru katerega se odvijajo tekmovanja s področja stroke in športna tekmovanja. Zidarji so strokovno znanje pokazali v zidanju pravokotnega vogala z opeko navadnega formata z apneno malto, pečarji pa v izdelovanju geometrijskega lika dimenzij 20 X 20 iz navadne keramike. Dijaki strokovnega izobraževanja so se preizkusili v izdelavi strokovne naloge s področja kalkulacij, saj so na osnovi načrtov izdelovali predizmere in analize cen. V športnih tekmovanjih so se pomerili v nogometu, košarki in odbojki.

V priprave za tekmovanje so tekmovalci in mentorji vložili veliko truda, prav tako organizatorji in sponzorji. V vseh disciplinah so bili doseženi dobri rezultati. V zidanju in polaganju keramičnih oblog so se najbolje odrezali Ljubljančani, med gradbenimi tehniki pa so slavili domačini. Ekipa iz Novega mesta je bila najboljša tudi v nogometu, v košarki so slavili dijaki iz Kranja, Celjani pa so zmagali v odbojki.

Pokal za skupno prvo mesto je tako ostal doma. Drugi so bili dijaki iz Ljubljane, Celjani pa so se uvrstili na tretje mesto.

Dogodka so se udeležili tudi predstavniki iz gospodarstva Franci Bukovec (Keragrad), Valerija Kuhar (Topdom), Samo Mlinarič (Mapei) in Luka Stankovič (Semmelrock – Wienerberger) ter Igor Leban iz Centra RS za poklicno izobraževanje.​

Dijaki so v vseh disciplinah pokazali veliko znanja, spretnosti, veščin in tekmovalnega duha. Dokazali so, da so se v času izobraževanja veliko naučili, da bodo svoje delo dobro opravljali in s tem največ pripomogli k popularizaciji in ohranitvi gradbenih poklicev.
Veseli smo, da so tekmovanja potekala v športnem duhu in prijetnem druženju. Naslednje srečanje bo prihodnje leto v Celju. (Suzana Kumelj Bračič)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča