FOTO: Grmski muzikal Svoboda

FOTO: Grmski muzikal Svoboda

-
0 121

OŠ Grm je prepoznana v svojem okolju tudi po delovanju na kulturnem področju. Posebna tradicija, s katero grmčani bogatimo širši kulturni prostor, so Grmska srečanja. Na njih gostimo znane slovenske umetnike, ki so na kakršen koli način povezani z Osnovno šolo Grm. Letošnje, že 29. po vrsti, je bilo namenjeno predstavitvi avtorskega šolskega muzikala z naslovom Svoboda in predstavlja zmnožek vseh talentov, vizij, energije, predanosti in vztrajnosti učencev in učiteljev.

Scenarij, dramsko besedilo in pesmi, so nastali pod peresom Tomaža Koncilije, predstavo je režijsko zasnovala Ada Stegnar, pevce je vodila Sonja Čibej, sodelovali pa so še mentorji Matej Povž, Dušan Pavlenič, Robi Grmek, Dušan Plut in Uroš Strugar. Da gre za resnično velik projekt, priča tudi dejstvo, da v muzikalu sodeluje preko šestdeset učencev predmetne stopnje, prav vsi pa so s svojim predanim in ustvarjalnim prispevkom ustvarili sporočilno, dinamično in slikovito predstavo. Obiskovalci so lahko spremljali pripoved o razpetosti mladostnikov med vsakdanjimi obveznostmi, pričakovanji staršev, neprestanem nadzoru odraslih, potrebo po pripadnosti med vrstniki, družinski varnosti ter na drugi strani potrebo po svobodi in osebni izbiri. Preplet dramskega besedila in izjemno sporočilnih pesmi ter plesov je v marsikaterem obiskovalcu vzbudil razmislek o načinu življenja mladostnikov danes.

Muzikalu je sledil razgovor z ustvarjalcema predstave Tomažem Koncilijo in Ado Stegnar, ki sta vsak s svojega zornega kota predstavila projekt.

(Ada Stegnar)