FOTO: Informacijska tabla ob jubileju OŠ Dolž

0
399

V Krajevni skupnosti Dolž so minulo soboto začeli s prireditvami oz. praznovanjem v počastitev 100-letnice Podružnične šole Dolž. S slovesnostjo oz. kulturnim programom so obeležili postavitev informacijske table v središču Dolža. S simbolnim dejanjem sta tablo namenu predala predsednik KS Dolž Martin Kobe in župan MO Novo mesto Gregor Macedoni. V kulturnem programu so nastopili učenci PŠ Dolž, članica sveta krajevne skupnosti Ingrid Kralj ter harmonikaša Lovro Brulc Hočevar in Martin Šašek.

Informacijska tabla z zemljevidom peš- in kolesarskih poti na eni strani ter pregledom lokalne zgodovine na drugi je del projekta, ki so ga skupaj zasnovale štiri podgorjanske krajevne skupnosti Stopiče, Gabrje, Podgrad in Dolž. Kot je na sobotni slovesnosti poudaril predsednik KS Dolž Martin Kobe s postavitvijo obeležja jasno sporočamo, da razmišljamo dolgoročno. »V krajevni skupnosti verjamemo, da imamo kaj pokazati in da to presega okvirje lokalne skupnosti – tudi to je bil eden od razlogov, da smo informacije zapisali še v angleškem prevodu. Z veseljem smo se pridružili pobudi ostalih gorjanskih krajevnih skupnosti in s tem dokazali, da znamo tvorno in uspešno sodelovati,« je še dejal.

Informacijska tabla je eden prvih tovrstnih projektov članov novega sveta krajevne skupnosti Dolž, ki vidijo priložnost tudi v promociji lokalnih danosti. Prizadevanja krajevne skupnosti je pozdravil tudi župan MO Novo mesto Gregor Macedoni in hkrati krajane pozval, naj razmišljajo o dodatni turistični ponudbi, ki bi poleg naravnih, kulturnih in zgodovinskih danosti pritegnila in predvsem zadržala turiste.

Informacijska tabla je v celoti delo krajanov, ki so krajevne posebnosti popisali, fotografirali in oblikovali v lično celoto. Sami so izdelali promocijski kozolec in namestili tablo. Da smo ob 100-letnici šole uresničili projekt informacijske table ni naključje, saj je zgodovina šole tesno povezana z zgodovino kraja in obratno. »Če poznamo svojo krajevno zgodovino, potem bomo lažje razumeli naše prednike in kar je še bolj pomembno, svoje otroke bomo lahko vzgajali v ponosne in spoštljive Podgorce,« je v nagovoru še poudaril predsednik Kobe. Na Dolžu bodo praznovanja ob častitljivem jubileju šole vrhunec dosegle ta petek, ko učiteljice in učenci šole pripravljajo osrednjo prireditev in priložnostno razstavo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj