torek, 23 aprila, 2024
DomaLokalnoFOTO: Izjemen odziv na Zelemenjavi

FOTO: Izjemen odziv na Zelemenjavi

Območno združenje RK Novo mesto je minulo soboto na Glavnem trgu organiziralo dobrodelno akcijo ZELEMENJAVA – pomlad 2023 za izmenjavajo sadik in semena, podtaknjencev rož, zelišč, zelenjav, vrtnarske opreme ter literature z vrtnarskega področja.

Prva Zelemenjava je bila v Novem mestu leta 2013. Vsako leto organizirajo dve, spomladi in jeseni, tako da je letošnja že devetnajsta po vrsti. Na začetku se je odzvalo malo ljudi, ki so karkoli prinesli in izmenjali, vendar se je skozi leta dobro prijela. Z Zelemenjavo poudarjamo vrednote ekologije, samooskrbe in zdravega načina življenja. Hrana je čedalje dražja. Zelenjava in sadje pa najbolj zdrava živila. Tudi letos so nam pridelke in sadike cvetlic donirale kmetija Pleško, Vrtni center Novo mesto, Cvetličarna Colarič Peter, Cvetličarna Miklavčič, Kmetija Medle, Kmetijska trgovina Trbanc in Cvetličarna Colarič Simona, Krnc d. o. o. Skupaj smo pridobili kar 2000 kosov sadik rož in zelenjave. Marsikdo je oddal samo dobrodelni prispevek v skrinjico, vzel pridelke ali tudi ne. Ob Zelemenjavi se je predstavila tudi Knjižnica semen Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto. Dijaki Grma Novo mesto – Center biotehnike in turizma so pod mentorstvom profesorice prikazali zasaditev cvetličnih korit ter prikaz priprave naravnih pripravkov za krepitev rastlin in zatiranje škodljivcev.

Z zbranimi sredstvi bo novomeški Rdeči križ pokril stroške položnic za pomoč socialno šibkim posameznikom in družinam. (Barbara Ozimek, OZRKS Nm)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča