FOTO: Jure Aleš na najvišji stopnički

0
250

Svetovni pokal v telemark smučanju se nadaljuje v ZDA, natančneje v Woodstocku v zvezni državi Vermont, kjer je bila danes na sporedu preizkušnja v sprintu. Po 13 letih je na najvišjo stopničko znova stopil Slovenec, nihče drug kot Jure Aleš.

 

Preko Atlantika sta naše barve branila Jure in Sašo Aleš, razplet tekme, ki se je začela ob 17. uri po našem času, pa je bil več kot odličen. Jure, ki je na prejšnjih tekmah sezone prikazal nekaj odličnih voženj, je danes znova dokazal, da sodi v sam vrh telemarka.

Na zadnjih dveh tekmah v Francoskem Pralognanu je postavil nov mejnik v karieri, saj je prišel do najboljših rezultatov do tedaj, dveh drugih mest, danes pa mu je uspel še boljši nastop, ki ga je pripeljal do zmage. S časom 1:53.50 je ugnal najbližja zasledovalca, predstavnika Švice Nicolasa Michela in Stefana Matterja, prvega za 0.17, drugega pa za 2.86 sekunde. Po prvem teku je za Michelom sicer zaostajal 39 stotink in zasedal drugo mesto, z izjemno predstavo v nadaljevanju pa je uspel priti do prvega. Sašo Aleš je medtem zasedel 19. mesto.

Jure je tako postal prvi Slovenec po 13. letih, ki je prišel na vrh zmagovalnega odra na tekmi svetovnega pokala. Naš nekdanji telemark as, David Primožič, je vso konkurenco ugnal leta 2005 v Kranjski Gori, prav tako v sprintu. Jure je po uspehu kariere najprej opisal razmere v ZDA: ”Danes je bila sama proga taka, da so bile razmere v vsakem zavoju drugačne. Tri dni nazaj so imeli veliko dežja, potem je čez zapadlo malo snega. Na enih delih je bila ledena, potem je bilo v naslednjem zavoju čisto mehko. Težko je bilo najti kakšne zares dobre občutke, a na koncu šteje čas, ne občutki, čas je bil najboljši.”

Nekaj časa je še čakal na uradne rezultate. Opisal je občutke po tem, ko je videl, da je zasedel prvo mesto: ”Ne vem točno, kako naj opišem ta občutek. Vedno sem si želel zmagati ali biti najboljši. To je dober korak proti temu, da bom enkrat mogoče najboljši. Delček mi je danes uspel, bil sem najboljši na eni tekmi, kar pa me ne zadovolji čisto. Je pa seveda bil enkraten občutek, ko vidiš, da si premagal fante iz močnejših držav, ki imajo boljše pogoje. A na koncu šteje samo čas vožnje, tvoj napor. Danes sem pokazal, da ni vse v pogojih, da se da, če je le želja dosti velika.”

V Woodstocku je jutri na sporedu paralelni sprint. O načrtih za naslednjo preizkušnjo je 22-letni Jure dejal: ”Bojni plan je tak, da se ne bom preveč oziral nazaj. Seveda mi je to dalo veliko samozavesti, a to ni nobeno zagotovilo, da bo jutri tudi tako. Iz dneva v dan je treba pokazati vse kar znamo. Jutri bom lahko šel na tekmo še bolj sproščeno, pol kljukice že lahko naredim čez Ameriko če ne drugega. A vsaka tekma je zase, jutri bom poskusil pokazati vse kar znam in upam, da mi bo to v čim večji meri uspelo.”

(foto: Miha Hvale)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj