FOTO: Kriminalci in ilegalci na južni meji

0
4918

Ljudje ob južni meji težavo z varovanjem meje vidijo drugače kot ljudje v Ljubljani in še kje drugje po Sloveniji. Očitno ilegalcev ne manjka, prav tako tihotapcev ljudi, ki so očitno dobro organizirani in delujejo tudi na slovenski strani meje.

In v teh kriznih dneh, zaradi epidemije, je veliko govora tudi o varovanju slovenske južne, ki je tudi schengenska meja EU in o dodatnih pristojnostih Slovenske vojske. In domačini, ki živijo pod Gorjanci že vse od lanskega marca zaznavajo nelegalne prehode meje ilegalnih migrantov, še več, v zadnjih tednih so opazili, da so poti ponekod nazorno označene z rešilnimi jopiči in drugimi simboli. Očitno je teren postal donosen biznis za kriminalne združbe, ki so se ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi.

Prav tako so na območju občin Šentjernej in Kostanjevica domačini odkrili več t.i. kampov, spalne vreče, ležalke in ostale stvari. V črnih vrečah so našli pripravljena oprana oblačila in hrano, tudi moko (slovenskega porekla) in ponev. Kar nakazuje, da ilegalnim migrantom nekdo pomaga s slovenske strani meje. Na območju večkrat opazijo različna vozila, tudi slovenskih registrskih tablic, ki jih domačini ne poznajo. Gre za vozila, ki so v gozdovih parkirana več ur. O vsem tem so obvestili tudi policijo.

Tudi na območju Bele krajine, Posavja in širše Dolenjske se vsakodnevno domačini soočajo z nelegalnimi prehodi. Na območju Novega mesta še naprej ostajajo trase z Vahte proti Nm, v zadnjih tednih tudi na Cikavi in na območju Regrških košenic.

In če morda kdo dvomi v moko in ponev, naj povemo, da se t.i. nevzhajani kruh, ki ga poznajo tako v Aziji kot v arabskem svetu, pripravi samo z moko, vodo, soljo.

Po vladnem predlogu naj bi s sklepom o aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi ter s tem s podelitvijo policijskih pooblastil vojski na južni meji razbremenili policiste, ki varujejo slovensko-hrvaško mejo pred nezakonitimi migracijami. A sklep je svojo pot končal na odboru DZ za obrambo, kjer ga je od 19 poslancev podprlo 11, kar ni zadostovalo za potrebno dvetretjinsko večino, ki bi sklep poslala v potrditev pred poslanci v Državni zbor.

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je včeraj (03.04.2020) napovedal, da bo vlada konec tedna odpoklicala policijo z meje za poostreno delo v notranjosti države. Prav tako se ni odrekla nameri, da na južno mejo pošlje vojsko z ustreznimi pooblastili. Na notranjem ministrstvu so pojasnili, da policija pri delu, povezanim z epidemijo, uporablja vse možne resurse.

In če kdo pozna razmere ob južni meji, so to prav gotovo ljudje, ki tukaj živijo.

(foto: nekaj fotografije je starejšega datuma, spet druge od včeraj)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj