FOTO: Krvodajalci na izlet v Begunje

0
311

Ob slovenskem in svetovnem dnevu krvodajalstva, so tudi letos v OZ RKS Novo mesto organizirali enodnevni izlet za naše zveste krvodajalce. Tokrat nas je pot vodila na Gorenjsko, natančneje v Begunje in okolico.

Ob 7. uri zjutraj smo se iz Novega mesta odpeljali najprej do Alpskega smučarskega muzeja Elan, kjer nas je počakal vodič Sašo. Muzej so odprli leta 2018. V njem smo lahko na kratko spoznali zgodovino podjetja in smučanja, ogledali pa smo si tudi različne vrste smuči in izdelke, ki smo jih poznali še iz osnovne šole (odrivna deska, »koza«,..), preizkusili pa smo se tudi v sestavi smučke in na smučarskem simulatorju zapeljali med vratci smučarske proge.

Pot smo nadaljevali v Muzeju Avsenik, ki je bil nekoč domačija legendarnih bratov. Spoznali smo zgodovino slovenske narodno zabavne glasbe, ansambla in njegovih posameznih članov skozi celoten čas ustvarjanja. Videli smo prve Avsenikove plošče, fotografije iz turnej in njune družine, inštrumente in obleke članov ansambla,  nagrade, priznanja, impresivna je zbirka zlatih in platinastih ter ene diamantne plošče. Ogledali smo si tudi kratek film in urejeni sobi v zgornjem nadstropju z njihovimi ohranjenimi kosi pohištva.

Po ogledu smo se odpravili na sprehod do cerkve Sv. Urha v središču Begunj, ki je zelo bogata s freskami, kipi in slikami, ter si nekaj metrov naprej ogledali še Robačnekov mlin. Po Vaški poti smo nadaljevali pot do Muzeja talcev, ki se nahaja v delu begunjske graščine (v večini prostorov je zdaj Psihiatrična bolnišnica), kjer so bili med okupacijo gestapovski zapori, zaprtih je bilo več kot 11 tisoč zapornikov, prek 800 ljudi je bilo ustreljenih iz teh zaporov. Nekaj celic je urejenih v muzej in prav pretresljivo je bilo brati misli zapornikov, ki so čakali na usmrtitev in so ohranjene na stenah,. Preko 600 talcev je pokopanih malo naprej v parku in v dolini Draga.

Po ogledu smo se odpravili na kosilo v gostišče Draga, urejeno v tradicionalnem stilu, v prijetnem objemu zelene narave in Begunjščice.

Za konec nam je ostal še ogled gradu Kamen, ki je bil v 12. stoletju pomemben in mogočen grad grofov Lamberg , zdaj pa so ostale samo še ruševine z ohranjenim romanskim stolpom. Za grad nas je večina slišala že v šoli, ker je omenjen v pesmi Pegam in Lambergar. Sprehodili smo se po delih, kjer je bilo varno in se naužili lepot naših gora, ki smo jih lahko opazili v ozadju.

Z ogledom gradu in skupinsko fotografijo, smo zaključili naš ogled Begunj, se zahvalili vodiču Sašu, ki je na strokoven, a hkrati zelo duhovit način, dopolnjen z opisom vaških običajev predstavil Begunje ter se polni lepih vtisov odpravili proti domu.

Čestitke vsem krvodajalkam in krvodajalcem ob njihovem prazniku.

Mateja Šlajkovec

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj