četrtek, 25 aprila, 2024
DomaŠportFOTO: Lana Slatinšek dvakrat zlata in še srebrna

FOTO: Lana Slatinšek dvakrat zlata in še srebrna

Namiznoteniški igralci novomeškega ŠD SU so na kadetskem državnem prvenstvu osvojili kar 5 medalj. Blestela je Lana Slatinšek, ki je bila dvakrat zlata in še srebrna!

Na mladih svet stoji. To še kako drži, sploh ko gre za sposobne, talentirane, delovne, vztrajne mlade posameznike in posameznice, ki se trudijo po svojih najboljših močeh, da v ta svet vnašajo dobro, pozitivno energijo, z uspehi, ki jih dosegajo, pa razveseljujejo širšo javnost. 14-letna Lana Slatinšek iz Športnega društva SU Novo mesto je ena od njih. Pa ne le ona: na nedavnem kadetskem državnem prvenstvu v Mengšu sta do medalj prišli tudi sestri Neja in Neža Gazvoda.

Z namiznim tenisom se je Lana Slatinšek seznanila že kot deklica, danes pa niza uspehe enega za drugim, tako v posamični konkurenci kot v ekipah, katerih del je. Pred nekaj dnevi se je znova okitila z naslovom državne prvakinje med kadetinjami, zlato medaljo in naslov najboljše je osvojila tudi v dvojicah z Ano Leskošek (NTK Savinja), potem ko je letošnjo zimo že slavila ekipno zmago s kolegicami iz ŠD SU.

»Vsakič, ko premagujem svoje nasprotnice, mi to vpliva novo energijo in zagon za vse naslednje tekme,« pravi Lana, ki v ŠD SU pomaga tako pri krožkih na osnovnih šolah kot pri drugih dejavnostih društva – kolikor ji pač o treningih in šolskih obveznostih dopušča čas. Kot najstnica seveda ima svoje trenutke, a pravi, da jo naprej žene strast do namiznega tenisa. Slednjega ji je približal oče Uroš, izkušeni igralec in trener.

»Uživam v vsakem treningu in vseh tekmah. Moj oče je moj velik vzornik, že od malega,« pri-znava Lana, ki se bo po koncu še ene uspešne tekmovalne sezone začela pripravljati na še en velik cilj letošnjega leta – nastop na julijskem EP na Poljskem (za kadete in kadetinje) ter na svetovno prvenstvo. Tudi za reprezentanco ji je v čast in veselje nastopati, poudarja 14-letnica, ki sanja o nastopu na Olimpijskih igrah.

Trenerja sta upravičeno ponosna

»Minulo kadetsko prvenstvo je bilo definitivno mejnik v našem društvu. Prvič zato, ker je z za ŠD SU nastopilo kar pet punc in štirje fantje, kar je največ doslej na državnih prvenstvih, drugič pa zato, ker smo kar petkrat stopili na stopničke, od tega kar dvakrat na najvišjo!« ponosno pove Uroš Slatinšek, ki mu pri trenerskem delu z mladimi pomaga Jožko Omerzel, še en član članske ekipe, ki brani naslov slovenskih namiznoteniških klubskih prvakov. »Čeprav so štirje izmed SU-jevcev obstali v kvalifikacijah, so vseeno prikazali velik napredek v svojih igrah in nato še dobro odigrali svoje tekme v dvojicah in mešanih dvojicah.«

Poleg Lane so na DP za kadete in kadetinje izstopali še Jaka Škofljanc ter sestri Neja in Neža Gazvoda. Za popoln vikend so poskrbeli tudi Patrik Blaževič, Žan Simončič, Gašper Pšeničnik, Karin Slatinšek in Neja Košir, ki so napovedali, da se bodo v prihodnjih letih borili za najvišja mesta.

Po Uroševih besedah je Jaka Škofljanc presenetil vse, ko je na turnirju v svoji kvalifikacijski skupini premagal 4. nosilca turnirja in tako prevzel njegovo mesto v žrebu. Nato je nanizal še par zmag in dosegel končno 9. mesto, kar je zanj res neverjeten dosežek. V dvojicah z Lukanom iz Logatca se je uvrstil na 5.mesto. V četrtfinalu sta ju od nadaljnjih bojev izločila kasnejša zmagovalca Jokič (Mengeš) in Brodnjak (Kajuh). Neja in Neža Gazvoda sta kljub temu, da bosta še naslednje leto tekmovali v tej kategoriji, osvojili tri medalje. Skupaj v paru sta osvojili bronasto medaljo, Neja je klonila šele v četrtfinalu, Neža pa se osvojila odlično 3. mesto.

Ni enostavno voditi hčerke na tekmovanjih

Kot poudarja Uroš, prvi mož Športnega društva SU Novo mesto, ki se ponaša tudi z nazivom Naj športni kolektiv MO Novo mesto za leto 2022, je bila Lana od samega začetka prva favoritinja, a je vedela, da osvojitev državnega prvenstva ni lahka naloga. Vse do polfinala ni izgubila nobenega niza, a je tudi takrat ostala zbrana, zmagala polfinale s 4:1 in nato finale s 4:0. Zmagala je tudi s svojo soigralko Ano Leskošek (Savinja) ter v mešanih dvojicah skupaj z Luko Jokičem osvojila srebrno medaljo. »Dva naslova državne prvakinje in en naslov vice prvakinje je definitivno največji uspeh Lane in našega društva nasploh, zato smo izjemno ponosni! Za tak uspeh je potrebno delati leta in leta. Lanin trud je poplačan in verjamem, da je s tem dobila še dodatni zagon za nadaljnje delo ter nastop na julijskem Evropskem prvenstvu na Poljskem.«

Uroš ob tem poudarja, da je voditi svojo hčer na tekmovanjih vse prej kot enostavno. »Vlogo očeta in trenerja moraš uskladiti v pravilnem zaporedju, da se sistem ne podre. Tudi zame je to novo in se učim vsak dan na svojih napakah. Veliko sem o tem prebral, a definitivno verjamem, da je vsak primer unikaten in ga je potrebno sproti uravnavati oz. prilagajati. To, da sem dal vse to v svojih letih že skozi, je nedvomno velik plus zame, saj sem na svoji koži občutil, kako se igralec oz. v tem primeru igralka počuti. Zato ji lahko svetujem.«

Pomembna je tudi psihološka priprava

Uroš še dodaja, da imajo sicer državna prvenstva svoj čar. Tukaj zmagujejo ne le tisti, ki so najboljši, ampak tisti, ki imajo ,,cel paket,, – glavo in sposobnosti. »Izjemno sem ponosen na Lano, ker smo v tej sezoni imeli res veliko problemov z bolečinami v predelu spodnjega dela hrbta, zaradi njene rasti. Treninge smo morali ves čas prilagajati in večkrat tudi prekiniti, a vseeno kapo dol za njeno predstavo minuli vikend. S tehničnega vidika igra ni bila najboljša, a je bila zato njena psihološka priprava na zelo visokem nivoju.«

S.G. / Foto: ŠD SU

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča